A Székely Autonómia Napján az őshonos nemzeti kisebbségek önrendelkezésének és jogainak biztosítása rendkívül fontos európai érték, közösen kell küzdenünk érte! Az LMP alapításától kezdve támogatja a határon túl élő magyar nemzetiségek jogainak érvényesítését.  – írja közleményében Keresztes László Lóránt, az LMP frakcióvezetője.

Ma a Székely Autonómia Napján nemcsak kinyilvánítjuk támogatásunkat Székelyföld jogos autonómiatörekvésével kapcsolatban, de bizakodásunkat fejezzük ki, hogy formálisan is eredményessé válik a Székely Nemzeti Tanács által elindított európai polgári kezdeményezés.

Az SZNT európai kezdeményezésének támogatására az LMP részéről másfél évvel ezelőtt határozati javaslatot nyújtottunk be, mely mögé ellenzéki és kormánypárti frakciók egyaránt felsorakoztak, így azt 2020. február 25-én 158 egyhangú igen szavazattal fogadta el az Országgyűlés. A járványügyi korlátozások ellenére példátlanul sikeres aláírásgyűjtés indult, melyhez támogatóként csatlakozott számos közéleti szereplő, művész, sportoló és pártállástól függetlenül politikusok is. Az összegyűjtött aláírások ellenőrzése ezekben a napokban ér véget, de az eddigi eredmények alapján minden bizonnyal kijelenthető, hogy az EU legsikeresebb polgári kezdeményezése jogi értelemben is teljesítette az elvárásokat.

A nemzeti régiók támogatásért elindított európai mozgalom igazi magyar és széleskörű európai együttműködést valósított meg, ezzel példát mutatott egész Európa számára. Az Unió több mint 1,4 millió állampolgára írta alá a kezdeményezést. A közvetlen demokrácia eszközeivel éltünk és teljesítettük a szükséges feltételeket. Most az Európai Bizottságnak kell végre komolyan vennie és a helyén kezelnie az európai emberek véleményét és az őshonos nemzeti kisebbségek jogainak érvényre segítését. Az LMP a partnereivel most azon dolgozik, hogy a kezdeményezés mögött kialakuló összefogást politikai siker koronázza, amit olyan jogi aktusok követnek, melyek a gyakorlatban is megadják a támogatást a nemzeti régióknak.

Az LMP meggyőződése, hogy az őshonos nemzeti kisebbségek megbecsülése, jogaik biztosítása és a szülőföldön való megmaradáshoz szükséges támogatáspolitika biztosítása rendkívül fontos feladata az Európai Uniónak.