Ismét lehet jelentkezni a GreenDependent Intézet által szervezett EnergiaKözösségek versenyre.

Az immár 10 éves program célja, hogy a háztartások, a családok megértsék milyen hatással van az életükre a klímaváltozás és ők mit tehetnek ezeknek a hatásoknak a mérséklése érdekében – mondta az MTI-nek Vadovics Edina, az intézet szakmai vezetője. Az EnergiaKözösségek versenyében résztvevőktől nem beruházásokat (például szigetelés, nyílászárók cseréjét) várnak el, hanem életmódjuk, saját szokásaik megváltoztatását. Példaként említette, hogy a fűtést 23-24 fok helyett 20-21 fokra állítsák, vagy, hogy 60 fokról 40 fokra csökkentsék a mosásnál a víz hőmérsékletét.

Az elmúlt kilenc évben az EnergiaKözösségek versenyében résztvevő háztartások átlagos energiamegtakarítása 7-10 százalék között mozgott. Az igazán elkötelezettek akár 15-30 százalékot is csökkenteni tudtak előző évi fogyasztásukhoz képest, mindezt a mindennapi tudatos energiahasználattal érték el.

A versenyben önkéntes koordinátorok feladata, hogy családjukból, barátaikból, kollégáikból megszervezzenek 5-7 háztartásból álló közösségeket. Ezek a csapatok aztán 2021. december 1. és 2022 április vége között kreatív feladatok segítségével, tudatossággal, szokásaik megváltoztatásával energiafelhasználásuk csökkentésére törekszenek. A verseny alatt minden hónap elején a résztvevőknek le kell olvasniuk mérőóráikat, hogy mérni tudják energiafelhasználásuk csökkenését az előző év azonos időszakához képest. A mérések eredményei és a versenyben kapott feladatok, kihívások teljesítése alapján értékelik a résztvevők munkáját és hirdetnek eredményt a számukra.

Vadovics Edina megjegyezte, a koordinátorok az ország minden részéből, így például Pécsről is érkeztek. Már 25-en jelentkeztek is, de továbbra is várják az érdeklődők regisztrációját, a www.energiakozossegek.hu oldalon.

Forrás: MTI