Az idült vesebetegségben (CKD) szenvedők hazai számának pontosabb meghatározása, valamint hosszú távon a betegek egészségügyi ellátásának javítása érdekében kezdi meg közös kutatását a Pécsi Tudományegyetem az AstraZeneca gyógyszergyártó hazai leányvállalatával – közölte a PTE a honlapján.

Az együttműködést Miseta Attila, a PTE rektora és Kuuno Vaher, az AstraZeneca Közép-európai igazgatója írta alá november 3-án, Pécsett. A CKD egy kevésbé ismert betegség, amely ráadásul sokáig nem okoz tüneteket, tehát úgy rombolja a vesét, hogy észre se vesszük. Így került szinte észrevétlenül a legveszélyesebb és leggyakoribb betegségek közé, amely akár 14-szeresére is növelheti a szív- és érrendszeri károsodások esélyét.

A betegek száma az egész világon meredeken emelkedik, aminek elsődleges oka az előregedő társadalom és az egyre több amgas vérnyomású vagy éppen cukorbeteg ember. Magyarországon egyelőre nincsen pontos szám arra vonatkozóan, hogy hányan és milyen mértékben érintettek, de 1.5 millióra becsülik ezt a számot. A PTE és az AstraZeneca együttműködésének pontosan az is a fő célja, hogy meghatározzák az érintettek körét.

A PTE és az AstraZeneca szakemberei a projekt során adatbázis-elemzéses módszert fognak alkalmazni. Ez azt jelenti, hogy a meglévő adatok alapján megnézik, hogy az elmúlt években hány olyan beteg volt, akikről a laboratóriumi vizsgálatok igazolták, hogy idült vesebetegségben szenvednek. Ezt aztán összehasonlítják azzal, hogy hányan vannak olyanok, akiket a valós orvosi dokumentációban rögzítettek mint idült vesebeteg. Ha a kettő között nagy az eltérés, az azt jelenti, hogy többen lehetnek, akik CKD-től szenvednek, mint eddig gondolták.