Az erdőszéleken növekedő kökény bokrokat mindenki ismeri. Tavasszal megcsodáljuk hófehér virágait. A néphit úgy tartja, hogy addig fújnak a böjti szelek, amíg a kökény virágzik. Ősszel a szépségesen hamvas kék bogyójából isteni szószokat, valamint lekvárt készíthetünk. Fogyasztásra csak akkor érett meg, ha már megcsípte a dér, ilyenkor veszíti el erős fanyar ízét. A kökénynek a szemet gyönyörködtető szerepe mellett rengeteg jótékony tulajdonsága van.

Szív- és érrendszer gyógyítója!

Elsőként érdemes szólni a szívre gyakorolt jótékony hatásáról. A kökény hatóanyagai ugyanis óvják az ér falakat, és magukat az ereket, így kevesebb keringési problémák megelőzésére ajánlják.

Fogyaszt!

A kökény nem csak zsírcsökkentő, de vizelethajtó hatással is bír, így tökéletes alapanyaga a különböző fogyasztószereknek. Köszönhető ez annak is, hogy rengeteg C-vitamin található ebben a kora téli, kék, bogyós növényben. Mindezek mellett természetes méregtelenítő.

Remek hashajtó!

A kökény tavaszi virága nem csak csoda szép, de a belőle készült tea tökéletes hashajtóként is szolgál. Reggelente igyunk meg egy pohárral, késő délután vagy este pedig még eggyel, és a hatását érezni fogod a testedben.

Bőrgyógyító!

A kökényben szerencsés összetételének köszönhetően óvja, és ápolja a bőrünket, valamint a hajunk egészségét. Magas vitamin-, ásványi anyag-, és csersav tartalma feszesíti, táplálja, regenerálja a bőrünket, miközben a bőrről szépen oldja a szennyeződéseket, magas vastartalma pedig fokozza a bőr oxigén ellátását.  Néhány hét után látványos eredményt érhetünk el, ha nyersen fogyasztjuk a bogyókat. Tegyünk kökényt a reggeli joghurtunkba, vagy müzlinkbe.

Kérge idegnyugtató!

A túlzott stresszre gyakran használunk természetes gyógynövényeket, vagy abból készült gyógyszereket. A kökény kérge is remek segítség a túlterhelt idegeknek. Kökény kérget bármelyik gyógynövényekkel foglalkozó boltban beszerezhetünk. Teája hidegen és melegen is nyugtató hatással bír. Kutatási eredmények bizonyították, hogy a piros, lila és kék gyümölcsök segítséget nyújtanak a Parkinson-kór, a szklerózis multiplex és az Alzheimer-kór megelőzésében.

Rengeteg benne a rákellenes anyag!

A kökényben megtalálhatóak azok a létfontosságú anyagok, amelyek a rák kialakulását meggátolhatják. Fontos forrása annak az ellagsavnak, amely egy rákellenes hatású flavonoid. A kökényvelőben található flavonoidok a kempferol, a kvercetin, a glikozidok és a rutin. A színét is a gyümölcsében lévő polifenol flavonoidnak köszönheti. Ezek a vegyületek azért fontosak a szervezet számára, mert képesek megkötni a vasat, így erősítik a növény jótékony hatását.A kutatások bebizonyították, hogy a rendszeres kökény fogyasztók körében kevesebb eséllyel alakult ki rosszindulatú daganat.

Tehát használjuk ki, hogy a kökény elsősorban Európában őshonos, így Magyarországon az egyik olyan őshonos növény, amit szinte mindannyian ismerünk. Talajjal szemben igénytelen, gyorsan elszaporodik az erdőszéleken, elhanyagolt területeken, útszéleken. Begyűjtésekor legyünk óvatosak, mert ágai hegyes tövisekben végződnek.

Fotó: pixabay.com