November 4-én, a Nemzeti Gyásznapon hozta nyilvánosságra a Hadtörténeti Intézet és Múzeum, hogy egy merőben új 1956-os online adatbázist tesz mindenki számára elérhetővé.

Az intézet az MTI-hez eljuttatott közleményében kiemelte, hogy a „Katonahőseink emlékezete” projektben a „Magyar katona áldozatvállalása a nagy háborúban” után ez az adatbázis lesz a második olyan online elérhető adatforrás, amely bárki számára ingyenesen hozzáférhető.
    

Az 56online.militaria.hu aloldal az 1956-os forradalom és szabadságharc során elhunyt katonák adatait is tartalmazza. A felület emellett átfogó képet nyújt a korszak eseményeiről, kiemelkedő személyeiről, továbbá számos érdekességgel, digitális tartalommal nyújt segítséget diákok, tanárok, kutatók, és a családtörténet iránt érdeklődők számára.
    

A honlapon mindenki számára elérhetővé, és digitálisan kutathatóvá válik a múzeum fotóarchívumának valamennyi 1956-hoz kötődő fényképe is. Az online katalógusban lehetőség van fellapozni a forradalomhoz kapcsolódó fotóalbumokat, és részletesen lehet keresni az eseményfotók között is.

Az oldal nagy mennyiségű adatot tartalmaz, amelyek közt böngészhetünk az események, a fegyverek, összecsapások, mítoszok és legendák között. A multimédia segít nekünk eligazodni a fotók, az olvasmányok és a plakátok közt. In memoriam 1956 fülön a forradalom alatt elhunyt személyek adataival egészült ki az adatállomány.

Az oldalon iránymutatást kapunk arról is, hogy „Ki kicsoda?” volt a forradalom idején, és megismerhetjük élettörténetüket Kádár Jánostól egészen Hruscsovig. Nem feledkeztek meg az oldal szerkesztői a forradalom női áldozatairól sem, „56 könnycsepp-női sorsok” címszó alatt a magyar forradalom és szabadságharc női résztvevőiről, illetve a megtorlások elszenvedőiről tájékozódhatunk.
    

„Mindemellett olyan fegyvereket, haditechnikai eszközöket is bemutatnak az online felületen, amelyre az október 22-én megnyílt „Magyarok – Fegyverek” című időszaki kiállításon helyhiány miatt nincs lehetőség. Továbbá olyan tartalmak között is böngészhetnek az érdeklődők, amelyek elolvasása, meghallgatása, megtekintése hosszabb időt vehet igénybe, így tanulmányozása akár kényelmesebb is otthonról” – jegyezték meg az MTI-hez eljuttatott közleményben.
    

„Az „56 egykor és ma” fotóalbum valóságos körsétára, egyúttal „virtuális időutazásra” is elkalauzolja a felhasználókat: a napjaink Budapestjéről készített képeket párhuzamba állítva az 1956-os forradalom és szabadságharc fővárosi eseményeit bemutató archív fotók segítségével” – olvasható a Hadtörténeti Intézet és Múzeum közleményében.

A hozzátartozókon kívül ezek az oldalak, adatok természetesen a diákoknak, illetve a megszállott történelem kutatóknak, kedvelőknek nyújtanak újabb és újabb érdekes információkat. A modern történelem oktatásban nyújt segítséget a https://militaria.hu/digitalis-hadtortenelem-hadtorteneti-oktatasi-csomagok-iskolak-szamara oldal, ahol a kortárs magyar történelem mellett olyan érdekességekkel is találkozhatunk, mint például „Magyarország hadtörténete 895-1526-ig”, itt megismerkedhet a tanuló vagy a történelmünk után érdeklődő a kor katonáival, fegyvereivel, hadi eseményeivel és többek közt Hunyadi János életével.