Kyle Rittenhouset minden vádpont alól felmentette a bíróság, ami természetesen mind itthon, mind az Egyesült Államokban erőteljesen megosztotta a közvéleményt, gyakorlatilag a jobb/bal törésvonal mentén. Míg a jobboldaliak kis túlzással hősként tekintenek a tinédzser fiúra, addig a baloldaliak magát az ördögöt látják benne.

De ki az a Kyle Rittenhouse?

Rittenhouse nem hős, de nem is ördög, csupán egy tinédzser srác, akinek nyilvánvalóan problémái vannak, és akinek ott sem kellett volna lennie. Tizenévesen nem fegyverekkel kellene járőrözni, és rendőrösdit játszani. Tizenévesen csajozni kellene, meg hétvégente a haverokkal jól beb*szni, focizni, kosarazni, na meg tanulni. Rittenhouse jogi értelemben szerintem sem bűnös, de ettől még aggasztó a dolog, hogy amerikában tizenévese srácok fegyverrel járőröznek az utcán, és ami még aggasztóbb: nem azért teszik, mert unatkoznak, hanem azért, mert ők a válaszreakció a BLM-mozgalom elképesztő agresszivitására.

Mi történt pontosan?

A 17 éves Kyle Rittenhouse a 26 éves Anthony Hubert és a 36 éves Joseph Rosenbaumt halálosan megsebesítette, a 28 éves Gaige Grosskreutz súlyos sérülésekkel kórházba került.

Kyle rittenhouse azután használta lőfegyverét, hogy a három férfi rátámadt.

Az egyik támadó, Gaige Grosskreutz be is ismerte a tárgyaláson, hogy pisztolyt fogott Rittenhouse-ra, a tinédzser csak ezután nyitott rá tüzet. A másik két tüntető tompa tárgyakkal támadt, ők az életüket vesztették. Az esküdtszék úgy döntött, hogy jogos önvédelem történt.

Pár dolgot szeretnék tisztázni.

Például rettenetesen sajnálom azt, ami George Floyddal történt, annak ellenére is, hogy egy alávaló bűnözőről volt szó. Attól függetlenül sem érdemelte azt, hogy egy rendőr az utcán gyakorlatilag kivégezze őt. Ugyanúgy sajnálok mindenkit, aki rendőri túlkapás áldozata lesz, azt gondolom, hogy az utolsó bűnözőnek is jár a jog, hogy tisztes tárgyalás során ítéljék őt el, és ne egy önbíráskodó rendőr bakancsától/fegyverétől haljon meg, feltéve, ha együttműködik a hatósággal. Próbáltam megérteni a BLM-mozgalmat, próbáltam velük együtt érezni, azonban néhány hét után nem ment.

Én biztosan szerencsés vagyok, hogy még soha nem ért akkora tragédia, amit csak LCD TV-k meg Adidas cipők fosztogatásával tudok enyhíteni, miközben török-zúzok, és elveszem azt, ami nem az enyém.

Ennek a csürhének a tetteire lett az ellenválasz Rittenhouse. Hatás, ellenhatás. Ha egy agresszív csoport elkezd randalírozni az utcán, akkor – ha csak a hatóságok nem szabnak ennek féket – előbb-utóbb születik egy másik csoport, akik megpróbálják majd megvédeni a magántulajdont tőlük. Ha pedig a két csoport tagjai találkoznak, annak nem lesz jó vége.

Rittenhouse esetében ugyan egyértelműen fennáll a jogos önvédelem, ami véleményem szerint a legalapvetőbb emberi jogunk, bennem mégis ott a kérdés: tizenévesen egyáltalán mit keresett ott, és ennyi idősen hogyan lehet fegyvere? Mondom ezt annak ellenére, hogy a magam részéről egyértelműen a szabad fegyverviselés (no meg a szabad önvédelem) pártján állok, tegyük hozzá, hogy minden releváns kutatás azt is mutatja, hogy biztonságosabb lesz az az állam, ahol alapvetően liberálisabban állnak a fegyverekhez, ugyanakkor abban nem vagyok biztos, hogy a kiskorúakat is fel kell fegyvereznünk. Más kérdés, hogy ha Rittenhousenak nincs lőfegyvere, akkor vélhetően most ő a halott, és nem a BLM-csoport (egyébként bűnző) tagjai. Az egyikük korábban egy gyereket erőszakolt meg.  

Azonban az semmi jóra nem vezet, ha agresszív, sok esetben fegyveres csoportok masíroznak az utcákon, miközben a rendőrséget egyes helyeken tudatosan leépítik, és a Floyd-balhé után amúgy is egyre kevésbé mernek bármit is tenni, félve a következményektől. Ha a lakosság úgy fogja érezni, hogy az állam nem védi meg őket, akkor a saját kezükbe fogják venni a védelmüket. Vélhetően mindenki emlékszik még az idősödő ügyvéd párról, akik gépkarabéllyal a kezükben álltak ki házuk udvarára, finoman jelezve az arra járó békésnek nem nevezhető BLM-csoportnak, hogy eddig, és ne tovább. Avagy a te jogod, az én magántulajdonomnál ér véget. Tüntethetsz, a fenekedet a földhöz verheted, mindaddig, amíg engem nem akarsz megkárosítani, kirabolni, meggyilkolni. Ott és akkor maximálisan tudtam azonosulni a házaspárral, ha valamilyen oknál fogva egy agresszív tömeg az én ingatlanom felé közelítene, én is mindent megtennék, hogy a szeretteimet, az értékeimet na meg saját magamat megvédjem. Mindent.

Amerika gyakorlatilag polgárháború felé sodródik, két elképesztően szélsőséges, agresszív csoportnak hála. Egyik oldalon a neomarxista csőcselék, másik oldalon pedig a neofasiszta csőcselék. Álig felfegyverkezve, izzó gyűlölettel a másik fél iránt. Ha az állam nem tesz mielőbb rendet, ha nem állítja meg a BLM-csoport agresszivitását, akkor nagyon sok Kyle Rittenhouse szerű ügy fog történni a következő időszakban. Rittenhouse nem bűnös, azonban Rittenhousenak egy ideális világban nem felfegyverkezve kellett volna védelmeznie a lakosságot és a magántulajdont, hanem otthon kellett volna lennie a családjával, barátaival.