“Nincs az a figyelmesség, legyen bármilyen kicsi, ami kárba veszne.”  – vallotta Aiszóposz, ókori görög meseköltő, a „mesék Homérosza”. Tehát már az ókorban is ismerték az önkéntesen, ellenszolgáltatás nélkül végzett munka fontosságát.

Az önkéntesség olyan tevékenység, amelyet az emberek a közjó érdekében teljesen szabad akaratból, mindenféle anyagi ellenszolgáltatás nélkül végeznek. Az ENSZ Közgyűlése 1985-ben foglalta határozatba az Önkéntesek Nemzetközi Napjának a megtartását, amikor is az önkéntesek munkájára hívják fel a figyelmet.

2002-ben a világszervezet közgyűlésének újabb határozata már arra szólította fel az országok kormányait, hogy támogassák az önkéntesek munkáját, hiszen számos segélyszervezet nem tudna állami támogatás nélkül működni.

Magyarországon 2005 óta szabályozza törvény az önkéntes közérdekű tevékenységet. A köznevelési törvény 2016-tól az érettségi vizsga megszerzésének feltételeként írja elő 50 óra közösségi szolgálat, vagyis az önkéntes munka teljesítését.

2021 az Önkéntesek Magyarországi Éve!

Az elmúlt időszak igencsak felhívta a figyelmet az önkéntességre. Gondoljunk csak a „Maradj otthon!” időszakra, mikor országszerte önkéntesek bevonásával sikerült ellátni az idős korosztályt.

Az önkéntesek a legnehezebb időszakban végeztek anyagi ellenszolgáltatás nélkül munkát, nyújtottak így segítséget az arra rászorulóknak. Ők azok, akik az élet több területén munkájukkal, személyes példamutatásukkal segítettek, segítenek önzetlenül, törődnek másokkal, napjainkban is.

Aki most kedvet kapott hozzá és önkéntes tevékenységet szeretne végezni szabadidejében, az Pécsett is bőven találhat kedvére valót a városban. Az ünnepi időszakok ételosztásain és gyűjtésein is szívesen fogadják az önkéntesek tevékenységét ebben a jótékonyság iránt felfokozott időszakban. De például az advent előtti időszakban a templomok is várták az önkénteseket takarításra, ünnepi díszítésre.

Sajnos nagyon sok gyermek szorul segítségre, és támogatásra, akár mentálisan, akár fizikailag. Az Élmény Tár Tanoda hátrányos helyzetű pécsi gyerekeknek nyújt segítséget a tanulásban, illetve szabadidős programokat is kínál nekik. Az Élmény Tárban különböző önkéntességi programok közül választhat bárki akár szabadidő, akár érdeklődés alapján.

Bővebb információ: https://elmenytartanoda.hu/

A Nevetnikék Alapítvány célja a kórházban ápolt gyermekek szabadidős foglalkozásainak megszervezése, gyógyulásuk elősegítése, és kórtermi környezetük barátságosabbá tétele. Az alapítvány jelenleg a Pécsi Gyermekklinika több osztályán tevékenykedik.

Bővebb információ: https://nevetnikek.hu/

Természetesen nem csak az emberek, ha nem az állatok is segítségre szorulnak. Pécsett és környékén sok állatvédelmi szervezet működik, ahol szívesen fogadják az állatbarát önkéntesek segítségét. Emellett a pécsi Állatkert is szintén működtet önkéntesi programot.

Bővebb információ: https://pecszoo.hu/onkentes-program/

A gyermekek és az állatok mellett a környezetünk megóvása és védelme érdekében működő zöld szervezeteknél is végezhető önkéntes tevékenység. Ma már Magyarországon is számtalan egyesület, alapítvány várja a természeti környezetünk megóvására érzékeny önkéntes segítőket.

Baranya megyében is működik számtalan idősotthon, ahol az önkéntesek az idősebb korosztály foglalkoztatásában, szabadidejének eltöltésében segíthetnek be a gondozók munkájába.

A vállalkozó kedvű önkéntes egyetemisták pedig akár a világot is bejárhatják az önkéntesség jegyében, mert több program is foglalkozik a fiatalok lehetőségeivel, amelynek segítségével a
fiataloknak teremtenek lehetőséget arra, hogy saját hazájukban vagy más országokban a közösség érdekeit szolgáló önkéntes vagy szakmai projektmunkákban vehessenek részt.

A felsoroltak közül nagyon sok szervezet az önkénteseknek lehetőséget biztosít a közösségi szolgálat vagy az egyetemi gyakorlat teljesítésére is.

Fotó: pixabay.com