Annak ellenére, hogy már hetekkel ezelőtt beszámoltunk arról, hogy egy vélhetően momentumosok által megírt levél alapján Nemes Balázs csalással lett a szervezet helyi elnöke, az üggyel gyakorlatilag senki sem foglalkozott, Nemes nem reagált az őt ért vádakra, a politikusi Facebook oldala meglehetősen inaktív azóta. A városi sajtó sem törte magát össze, hogy felgöngyölje az ügyet, gyakorlatilag a Fideszhez-közeli Pécs Aktuált leszámítva, más nem is foglalkozott a levéllel, holott, rajtunk kívül öt szerkesztőség is megkapta azt.

Óriási a feszültség a Momentumon belül

Láthatóan a helyi Momentum ketté szakadt, az egyik blokkot Nemes vezeti, a másiknak a helyi önkormányzati képviselők valamint – többek között – Körömi Attila a tagja, a lapunkhoz eljuttatott levél pedig ennek a harcnak lehet a része. A konfliktus nem újkeletű, Körömi az előválasztáson sem állt be párttársa, Nemes mögé, inkább Mellár mellett kampányolt.

Érthető az is, hogy a Momentum helyi képviselői miért haragszanak Nemesre, aki hiába a szervezet pécsi elnöke, kisujját sem mozdította, hogy megvédje párttársait, Péterffyék retorziójától. Mint ismert, Sajgó Györgyéktől szinte minden posztot, minden bizottsági helyet elvettek a városvezető frakció tagjai. Ennek ellenére Nemes nyilvánosan sehol nem emelte fel a hangját a párttársaiért, és bizony a világon nincs olyan párt, amit ilyen támadás után nem akarna megvédeni az elnök. Vagy ha lenne, akkor azt sehol sem élné túl az elnök.

Persze érthető, hogy Nemes miért nem szólal fel Péterffyék ellen, igen jól fizető állást kapott a városvezetéstől, az persze jó kérdés, hogy a számára kifizetett sok millió forintnak van-e bármi haszna a város, és az itt élő emberek szempontjából. Nemes abba a kényelmetlen helyzetbe került, hogy nem haraphatta meg azt a kezet, amelyik enni adott neki, ezért cserébe a saját párttársait kellett gyakorlatilag elárulnia. Vagy minimum erősen félrenéznie akkor, amikor teljesen ellehetetlenítették őket.

Ezt az árulást követte, természetes válaszreakcióként a levél, ahol választási csalással vádolták őt meg. A vádakat pedig egyelőre nem tagadta Nemes, ahogy Péderi se, akit szintén megvádoltak a levélben arról, hogy elkövethette és megszervezhette a csalást.

Mindenesetre amennyiben igaz a levél, és annak tartalma, úgy Nemes esetében nem elég, hogy azonnali hatállyal le kell mondania minden tisztségéről, ám a csalás ezen fajtája bizony büntetőjogi kategóriákat is súrol. Talán ha eljutunk odáig, akkor talán Nemes is fog valamit reagálni a vádakra…addig is marad a homokba dugott fej.