Az adventi készülődés első napjaiban került kihelyezésre Kozármisleny legforgalmasabb pontjára a piros kupakgyűjtő szív. A város északi részén található üzlet parkolójában elhelyezett, műanyag kupakok gyűjtésére alkalmas fém tárgyba nem csak a kozármislenyiek, de a vásárlásra betérők is elhelyezhetik a feleslegessé vált zárókupakokat.

A műanyag kupakok gyűjtésére alkalmas szívecskébe elhelyezhető az ásványvizes palackok kupakján kívül a dobozos gyümölcslé és a tej csavaros kupakja is, de gyűjthető a flakonos mosószer, öblítő vagy a testápoló, a balzsam kupakja is, és bele is helyezhető a gyűjtőedénybe. Mikor megtelik a szív, a tartalma zsákba kerülhet, és a jótékony célra gyűjtött „adomány” kupakok a feldolgozó cégeknek történő értékesítéssel válthatóak pénzbeni támogatásra.

A jótékonykodás, adományozás mellett a műanyag kupakok újrahasznosításával a környezetünket is védjük. A újrahasznosítás során a gyártási folyamat részeként a kupakokat felaprítják, és olyan granulátumot készítenek belőle, amiből zöldségtároló, műanyag rekesz, szemeteskuka, locsolókanna, vödör, lapát készülhet. Többféle olyan termék készül a begyűjtött kupakokból amit extrudálással, vagyis a megolvasztott granulátum formába préseléses technológiával el lehet készíteni. Ezzel jelentősen csökkenthető a műanyag hulladék környezetterhelése, nem utolsó sorban az erőforrásainkkal való észszerű, és takarékos gazdálkodást is jelenti, hiszen tulajdonképpen a „szemétből” állítható elő rengeteg mindennapi használati tárgy. Tehát aki a gyűjtő szívbe helyezi el a kupakokat a jótékonykodás mellett a környezetét is védi.

Szívesen! Mondjuk sokszor a közismert köszönetnyilvánítást. Ez most Kozármislenyben új értelmet kapott a kupakgyűjtő szív kihelyezésével. A Dániából indult kupakgyűjtő mozgalom napjainkban hazánkban éli fénykorát. Az országban, és a megyében is egyre több településen adnak hírt arról, hogy náluk már van lehetőség arra, hogy a csavaros műanyag kupakokat szervezetten gyűjtsék, és jótékonykodjanak, környezetet védjenek a tartalmával. A mi városunkban is évek óta már szervezetten gyűjtötték a műanyag kupakot, hogy azt egy súlyosan beteg gyermeket nevelő család támogatására felajánlják.

Alig két hete a Kozármislenyi Kupakgyűjtő Szívvel, ezzel a kedves ajándéknak a kihelyezésével lepte meg a várost a frissen megalakult I Love Misleny Környezetvédelmi Egyesület. A település városgondnokságával közösen elhelyezett, a város áruháza melletti parkolóban felállított fém szerkezetet Zélity János lakatosmester készítette, igényessége az ő munkáját dícséri. A frissen alakult helyi civil szerveződés jóvoltából a Kozármislenyiek Kupakgyűjtő Szíve a városban az elmúlt héten már megtelt! Az egyesület elnöke és tagjai az elmúlt napokban már át is adták a Szív kulcsát a született genetikai betegséggel küzdő kozármislenyi Máté szüleinek. A kupakokat továbbra is el lehet helyezni a kupakgyűjtő szívben, hogy ezzel is támogatni tudjuk Máté gyógykezelését.

Mátéról szóló írásunkat a linkre kattintva tudja elolvasni: https://bahir.hu/2021/11/14/kupakgyujtessel-segithetunk-a-szuletesnapos-matenak/