Karácsonyig fokozatosan rövidülnek a napok, és nem csak rövidülnek, de vele együtt az esték hosszúak és sötétek, a nappalok pedig szürkék. Megborzongunk mikor kinézünk az ablakon. Nem kívánkozunk a szabadba, hiszen ilyenkor a kutyát sem verik ki. Aztán egy idő után ránk tör a levertség, a depresszió, a bezártsági érzés. Mindehhez hozzá csapódik a megnövekedett étvágy, a nassolás, a levertség és a fáradtság érzése, ami ellen sokszor csokoládé fogyasztással harcolunk. A jóllakottság és az unalom pedig előhozza az aluszékonyságot, ingerlékenységet. Mindez sokunknál fejfájást, és előbb-utóbb gyomor és bélrendszeri panaszokat is okozhat.

Hogyan előzzük meg mindezt?

Először is, jó ha felkészülünk erre a mostoha időszakra, és igyekezzünk fokozottan odafigyelni a táplálkozásunkra. lehetőleg fogyasszunk minél több zöldséget, és gyümölcsöt. Nem kell flancos, drága dolgokra gondolni, remek megoldás a savanyú káposzta, hagyma, cékla, káposztafélék, alma, banán, snidling, petrezselyemzöld, sütőtök, fekete retek, s a többi. Ha már egészséges táplálkozás, akkor használjunk kevesebb cukrot, és helyezzük előtérbe a keserű csokoládét.

Másodszor itt a halfogyasztás ideje! Nem csak egészséges, de fitten is tart bennünk, nem ragadnak olyan könnyen a kilók. Nagyon ajánlott a depresszió ellen, mert többek között az agy megfelelő működéséhez szükséges omega–3 zsírsavat is tartalmazza a halhús.

Harmadszor a hangulatunk javítása érdekében vessük be a vitaminokat, például a B6-vitamint. Amennyiben ódzkodunk a mesterséges vitaminforrástól, akkor fogyasszunk sok burgonyát, zöldborsót és mind ehhez még banánt.

Negyedszer, ami ezekben a vírusos időkben talán a legnehezebb, keressük embertársaink társaságát. Napjainkban már mindenkinek van telefonja, legalább beszélgessünk, hívjuk ismerőseinket, vagy éppen vegyük igénybe a számítógépet, internetet. Ha eddig nem használtuk, itt az ideje megtanulni, hozzászokni, felfedezni.

Ötödször, azért néha még télen is kisüt a nap, és ilyenkor tegyünk nagy sétákat, és buzdítsunk erre másokat is, mert társaságban még ez is kellemesebb. Televíziózni ráérünk majd az esőben.

Hatodszor, ha már a tévét válasszuk esős időben, akkor igyekezzünk vígjátékot, szerelmes történetet nézni, kellemes végkifejlettel. Barátokkal beszéljük meg a filmek listáját, aztán jól kibeszélhetjük a történeteket, színészeket, ruhákat, helyszíneket.

Hetedszer, ebben az időszakban előszeretettel viselünk szürke vagy fekete ruhát, mert jól bírják a környezeti ártalmakat. Legalább otthon viseljünk élénk, színes ruhákat, az utcára pedig a feketéhez vidám kiegészítőket.

Nyolcadszor vessük be a finom, meleg, forró teákat. Frissítőek, melengetnek, gyógyítanak. Az orbáncfűtea például természetes antidepresszáns, a mezeikatáng-gyökér, a csalán, a cickafark, a zsurló, a citromfű és a levendula pedig nyugtató, kedélyállapot javító hatásukról ismertek.