Az eredetileg, tulajdonképpen a jelentősen megugrott gázárak elszabadulása miatt kezdődtek a zavargások Kazahsztánban, de a megnyilvánulás gyorsan rendszerellenes zavargássá fajult. 2022 első napjaiban tört ki a pár nap alatt elfajuló tüntetéssorozat. A sajnálatos az, hogy a konfliktuosoknak egyre több a halálos áldozata, ezek után nem csoda, hogy a politikai következmények is egyre súlyosabbak. A kint élők helyzete egyre bizonytalanabbá válik, miközben a biztonságuk megóvása is fokozatosan egyre nehezebb a fokozódó közlekedési és ellátási problémák miatt.

„A kazahsztáni magyar képviseletek folyamatosan tartják a kapcsolatot az országban tartózkodó magyar állampolgárokkal, akik közül tizenegyen (kilenc Almatiban, egy Nur-Szultánban és egy Aktobéban tartózkodó személy) jelezték, hogy el kívánják hagyni Kazahsztánt. A nur-szultáni nagykövetség és az almati főkonzulátus munkatársai mindent meg is tesznek ennek érdekében, azonban mind a légi közlekedés, mind pedig a városok közötti közúti közlekedés jelenleg komoly akadályokba ütközik, sok esetben pedig teljesen lehetetlen.” – írta Szijjártó Péter, Magyarország Külgazdasági és Külügyminisztere a közösségi oldalán.

A kazahsztáni tüntetések az ország délnyugati olajvárosában, Zsanaozenben kezdődtek, ahol úgy kezdődött a 2022-es évi munkakezdés, hogy január 2-án az autók üzemanyagaként használt cseppfolyós gáz drasztikus emelésére ébredtek az emberek. Első felháborodásukban az utcára vonultak tüntetni, aztán a tüntetések viharos gyorsasággal kiterjedtek az egész országra, napok múlva már a gazdasági fővárosban, Nur-Szultanban és Kazahsztán legnagyobb városában, Almatiban is megmozdulásokat voltak.

Moszkvában az orosz vezetés természetesen azonnal azt állította, hogy a kazahsztáni eseményeket külföldről irányítják, ez pedig már fenyegetést jelenthet Oroszországra nézve is, ezért egy percig sem hezitáltak, amikor Kazahsztán katonai segítséget kért tőlük.

Márpedig mi magyarok a történelmünk során jól megismerhettük, milyen az, mikor egy orosz tank megjelenik.