Amúgy mennyire teljesít jól az a gazdaság, és mennyire erős az az állam, ahol ha a tej ára 200 forintról 230-ra ugrik, akkor a kormánynak be kell avatkoznia, máskülönben tömegek nem fogják tudni megfizetni azt?

12 év alatt a Fidesz ezt érte el. Hogy baloldali eszközökkel kell valahogy megvédeni a végtelenül elszegényedett lakosságot attól, hogy képesek legyenek legalább lisztet venni. Ez van a stadionok, a giga sportcsarnokok, meg a kézilabda világbajnokságok mögött. Semmi. Nulla. Üres lufi. A magyar gazdaság, tudjátok az, amelyik hátrafelé nyilazva ver oda a nyugatinak kipukkadt, mint a légballon nyílzáporban. Egy teljes évtizeden át korlátlanul ömlött az EU-s pénz az országra, abból sikerült elérni ezt.

Erre amúgy Kádár is elismerően csettintene, ő se csinálhatta volna rosszabbul. Az államadósság az egekben (5000 milliárd forint, csak idén, ízlelgessük kicsit!), az infláció elszállt, a forint semmit sem ér, a lakosságnak meg annyi pénze sincs, hogy alapvető élelmiszereket vásároljon magának.

Nem nevezhető jobboldalinak az a kormány, amelyik hatósági árakkal avatkozik bele a gazdaság működésébe.

És hogy ettől mit várhatunk?

Jobb esetben nem lesz termékhiány, csak az üzletek más termékek árát emelik majd fel annyira, hogy „visszahozzák” azt, amit a tejen meg olajon elbuknak. Rosszabb esetben jön egy jó kis áruhiány. Mindenesetre én biztos, ami biztos bevásárolok tejből meg csirkemellből. Tegyen ön is így. Még február előtt.

És igen, máshol is van infláció, máshol is drágulnak az élelmiszerek, meg az üzemanyag. Csak amíg az átlag magyar 813 eurót keres, ahol tényleg számít, ha a hús 3 euróval drágul pár hónap alatt, addig az átlag lengyel 880-at, az átlag szlovák 897-et, a cseh meg 1094-et. A lengyelek esetében ez 23 ezer, a szlovákoknál 30 ezer, a cseheknél meg 99 ezer forinttal több, mint itt. 1094 eurós fizetés esetén pár eurónyi drágulás kevésbé fájdalmas, és hatósági árak nélkül is átvészelhető. Hogy a nyugati fizetésekről ne is beszéljünk.

Egy önmagára valamit is adó jobboldali kormány, soha nem hozna hatósági árakat, soha nem avatkozna be így a gazdaság működésébe. Ilyet csak az ízig-vérig baloldali, sőt mondjuk ki: szélsőbaloldali kormány csinál.