Közelednek az országgyűlési választások, éppen ezért visszatekintő rovatunkban megmutatjuk, hogy a baranyai polgárok miképpen szavaztak 1990-től kezdve, az országgyűlési választásokon. 1990 után jöjjön 1994, ahol az MSZP elsöprő sikert aratott, Horn Gyula pedig miniszterelnök lett. De hogy voksoltak a baranyaiak?

Pécs egyes számú körzetében az első fordulót dr. Lusztig Péter (MSZP) nyerte, a szavazatok közel harmadát megszerezve. Őt az SZDSZ színeiben induló Dr. Faragó László követte (19.41%), harmadik helyre az MDF-s Erdélyi József futott be, kicsivel több, mint 13 százalékkal. A Fidesz Páva Zsoltot indította, a későbbi polgármester 7.24 százalékot szerzett, így csak ötödik lett a Független Kisgazdapárt jelöltje, Dr. Bólyi Nándor Péter (9.10%) mögött.

A második fordulóra többen is visszaléptek, végül csak az első három jelölt maradt versenyben, ahol az MSZP-s Lusztig megtudta őrizni első helyét, és végül 42.81 százalékos eredménnyel mandátumot szerzett. Az SZDSZ jelöltje 32.59, míg az MDF-é 24.60 százalékot szerzett.

Baranya kettőben az első fordulót szintén az MSZP nyerte, Dr. Szili Katalin személyében, aki akkor 32.64 százalékot kapott. A második helyen az SZDSZ-es Dr. Németh Tibor végzett (20.36%), harmadikon pedig az MDF-s Pap András (13.87%). Érdekesség, hogy a fideszes Trombitás Zoltán mindössze 5.94 százalékot szerzett. A második fordulóra ismét csak az első három maradt versenyben, a sorrend pedig nem változott, az azóta a NER-hez igen közel került Szili Katalin győzött, és lett az MSZP helyi képviselője.

Baranya háromban, ami szintén pécsi körzet volt, az első fordulóban újfent tarolt az MSZP, a későbbi polgármester Dr. Toller László 38.19 százalékot kapva nyert, a korábbi győztes képviselőt az SZDSZ-ben politizáló Dr. Bretter Zoltánt utasította magamögé, aki 23.7 százalékot gyűjtött. Más jelölt el sem érte a 10 százalékot, a fideszes De Blasio Antonio 7.10, az MDF-s Staub Ernő 8.57 százalékot kapott. A második fordulóra ismét többen visszaléptek, és újfent csak az első három jelölt maradt, a sorrend pedig ezúttal sem változott: Toller győzött, 49.71 százalékos támogatottsággal.

Komlón és környékén, azaz Baranya 04-ben szintén a szocialisták örülhettek az első fordulót követően: Páva Zoltán 32.56 százalékot kapott, magabiztosan előzte az SZDSZ jelöltjét, Kovács Sándornét (24.05), a Fideszt itt még a KDNP is előzte, mint ismert akkor a két párt nem állt egymással túl baráti viszonyban, hiszen akkoriban a Fidesz még javában liberális pártnak számított. Páva a második fordulót is simán behúzta az SZDSZ és az MDF jelöltjei előtt, és szerzett újabb mandátumot az MSZP-nek.

Mohács viszont már akkor sem volt baloldali, sokkal inkább liberális. Az ország legdélibb városában az első és a második fordulót is Dr. Wekler Ferenc nyerte, az SZDSZ színeiben, egy bizonyos Puch Lászlót utasított magamögé, míg a fideszes Bánki Erik csupán 8 százalékot kapott a mohácsiaktól. A KDNP és az FKGP is megelőzte őt, ahogy az MDF is.

Siklóson és környékén ismét a szocialisták örülhettek, Kocsi László az első és a második fordulót is megnyerte, a Szabad Demokrata Dr. Szepesvári Zsolt előtt. Harmadik helyen itt a kisgazda Littván József futott be, míg a Fidesz csupán 5.59 százalékot kapott. Kevesebbet, mint a KDNP.

Szigetváron is óriási győzelmet aratott az MSZP, Gráf József személyében. Az első és a második fordulót is megnyerte, itt is az SZDSZ volt a fő kihívója azonban Veszprémi Zoltánnak nem sok esélye volt a szocialista-henger mögött. A Fidesz 1994-ben Szigetváron sem szerepelt túl jól, 8 százalékot kapott a jelöltjük Dr. Kornya László.