Szakértők legalábbis arra készülnek, hogy szükség lehet ismét az ország lezárására, lévén a koronavírus új változata, az Omikron gyorsabban terjed, mint eddig valaha. Nagyon sok új fertőzöttet találnak nap, mint nap, és bár szerencsére ez a változat egyelőre kevésbé tűnik veszélyesnek, mégis ha egy bizonyos szám fölé nő az aktív fertőzöttek száma, úgy elkerülhetetlen lesz az újabb lezárás.

Éppen ezért vészforgatókönyvvel készülnek erre az esetre. Ugyanis ha egy bizonyos számot elér a fertőzöttek és emiatt házi karanténban/kórházban lévők száma, úgy óhatatlanul is akadozni kezdhetnek a különböző szolgáltatások az országban.

Erre a helyzetre pedig két megoldás van.

Az egyik a teljes és totális lezárás, mely nyilvánvalóan kiváltaná a lakosság haragját és dühét, ráadásul az ország pocsék gazdasági helyzetén sem javítani.

A másik pedig egészen egyszerűen a fertőzöttek esetén a karantén megszűntetése, ami viszont szintén kockázatos lépés, a mostaninál is jobban elszabadulhatna a vírus, és biztosan több áldozata is lenne a járványnak.

A világ különböző kormányai sem tudnak egyelőre mit kezdeni a helyzettel, ugyanis az Omikron miatt soha nem látott mértékű fertőzöttet regisztrálnak, rengeteg ember esik ki a munkaerőpiacról, úgy, hogy sokuknak egyébként semmi baja nincs, minimális tünetekkel vészeli át a fertőzést, azonban a szigorú szabályok miatt otthon kell maradnia. Nem csoda hát, hogy egyre több ország gondolkozik azon, hogy részben vagy egészében eltörli a karantént és a jövőben úgy fogja kezelni a koronavírust, mint például az influenzát.