A Fidesz országos választmánya döntött az egyéni választókerületi jelöltekről – közölte a párt szerdán. „A Fidesz-KDNP felkészült az országgyűlési választásra, mert Magyarországnak előre kell mennie, nem hátra!” – írták a kormánypártok közleményükben.

A Fidesznél rendre a választókerületi alapszervezetek tesznek javaslatot a helyi képviselőjelölt személyére, majd a Kövér László vezette országos választmány dönt róluk. Ez a 2022-es választások előtt is így történt, december elején a legtöbb helyen már megvolt a javaslat, amit a jelöltek gyakran büszkén ki is posztoltak. Sőt, sok helyen már a kampányt is beindították a jelöltek, mutatva ezzel, hogy a választmány döntése csak formalitásnak tekinthető.

A Telex számításai szerint összesen 26 helyen változtak a jelöltek a 2018-as választáson indulókhoz képest. A legtöbb változás Budapesten történt, a 18 ottani választókörzetből 10-ben is más indul, nem egy nagy név került ki a versenyből, elég csak Kocsis Máté, Gulyás Gergely vagy Varga Mihály nevét említeni.

Ami Baranya megyét illeti: a négy választókerületből háromban ugyanaz a jelölt, ők nyertek is négy éve. Így marad Baranya 2-es választókerületében Hoppál Péter, aki 2018-ban alig 40 %-ot szerezve tudott nyerni, itt tehát kemény verseny várható Szakács Lászlóval szemben. A mohácsi hármas számúban Hargitai János négy éve közel 58 %-ot szerzett, az ő újraindulása kicsit sem meglepő, ellene Schwarcz-Kiefer Patrik próbálkozik az összefogás színeiben. A Szigetvár központú négyes számú választókerületben pedig szintén újrázhat Nagy Csaba, aki az előző választáson 49 %-ot hozva nyerte a körzetet. Ellene Szarkándi Lajosnét indítják Márki-Zay Péterék.

Az egyetlen változás tehát Baranya 1-ben található, Pécsett négy éve szoros versenyben kikapott a Fidesz Mellár Tamástól, aki újrázik idén. A Fidesz itt lecserélte Csizi Pétert, akit a pécsi önkormányzati képviselő és frakcióvezető, Kővári János vált.

A 2018-as választásokon a 106-ból 91 körzetben nyert a Fidesz-KDNP jelöltje, idén viszont a hatpárti összefogás biztosan megnehezíti majd a dolgukat. A kampányidőszak hivatalosan február 12-én kezdődik, innentől lehet elkezdeni gyűjteni az ajánlásokat is. A pártoknak és a jelölteknek két hetük van arra, hogy összeszedjék a helyi induláshoz szükséges 500 aláírást.

A jelöltek teljes listája a Fidesz honlapján érhető el.

Forrás: Telex