A tél egyik nagy csodája a hó, ez a lelket gyönyörködtető, mindent eltakaró fehérség. Ezen a télen már kétszer is mosolyt csalt a gyermek és felnőtt arcokra. A szállingózó hópelyhek mágnesként vonzzák az embereket egy kiadós sétára, a téli táj megcsodálására.

Mindazok mellett, hogy lelkünk feltöltődik, a téli sétának rengeteg jótékony hatását ismerjük, hiszen remek egészségmegőrző mozgástréning is, amelyről korábban már írtam:

A téli sportok dicsérete

Kozármisleny zöld szigetei az elmúlt napok során hófehér lepelbe öltözködtek, de ezzel cseppet sem veszítették el varázsukat. Így aztán én is útnak indultam, hogy újra felfedezzem a környezetem általam sokat látogatott részeit, a téli vakító fehérségben.

Igazi téli idill a forrás környékén

A negyedik kozármislenyi zöld sziget, ami télen is csodálatos arcát mutatja a kirándulónak 2022. januárjában a Borbás-kút és környéke. A forrást, amelyet az egykor a területen élt családról neveztek el évszázadokkal ezelőtt, igazi ivóvizet biztosító kútként használták a mezőgazdasági földeken dolgozók, nem is olyan régen.

Napjainkban a népszerűségét nem csak az növeli, hogy egyre közelebb kerül a családi házakkal beépített területekhez, de látogatottságához nagyban hozzájárul az is, hogy az elmúlt években az önkormányzat civil szervezettel összefogva egész évben gondozza, biztosítja a kulturált környezetet.

Ennek köszönhetően gyönyörűen megújult, megszépült a Petőfi horgásztó szomszédságában található Borbás-kút és környéke. A zöld terület rendbetétele mellett kitisztították a forrást, a patakot. A tájba szorosan illeszkedő padot, szemétgyűjtőt és korlátot helyeztek el. A munkának köszönhetően városunkban egy újabb kellemes kirándulóhely létesült, ahol a kozármislenyi családok egészségük megőrzése mellett kellemesen tölthetik el szabadidejüket.

A kozármislenyi Petőfi-horgásztó télen

A Borbás-kút könnyen megközelíthető a Pécsi utca irányából haladva a Petőfi-horgásztó felé, a horgásztótól mindössze pár lépés és máris a kellemesen hűs forrásvízzel frissülhetünk fel. Ilyenkor télen pedig megcsodálhatjuk a bővizű forrás által táplált kis patak csendes csörgedezését, miközben elmélyülésünkhöz az autópályára vezető elkerülő úton száguldó autók halk moraja adja az aláfestő zenét.

Aki Kozármisleny új építésű lakótelepéről szeretné megközelíteni a Borbás-kutat, annak legalkalmasabb a József Attila utcán végigsétálni egészen a barackosig, majd itt délre fordulva a kellemesen lankás, és romantikus mezei úton haladva juthat el a Borbás-kútig. Ezt az útvonalat azoknak ajánlom igazán, akik sétájuk közben szeretnek megcsodálni nyulakat, ha szerencséjük van őzet és szarvast, de csicsergő madarakkal minden esetben találkozhatnak és megfigyelhetik a mozgásukat és azt, hogy a zord, téli időszakban hogyan csupaszítanak le minden számukra ehető termést és magot a bokrokról, fűszálakról.

Havas, téli sétánk, kirándulásunk során felfedezhetjük a havas táj ezer arcát, miközben rácsodálkozhatunk a szomszédunkban található pécsi panoráma nyújtotta szépségekre, látnivalókra, a Mecsekre, a TV-torony égbe ívelő oszlopára, a városrészek tagolódására, az egyre jobban birtokba vett Mecsek oldalra, az emberi kéz alkotta több ezer csodára.