Norvégiában került elő egy skót kislány 25 éve tengerbe dobott palackpostája.

Joanna Buchan nyolcéves volt, amikor 1996-ban Peterhead partjainál egy halászhajóról egy iskolai projekt keretében az Északi-tengerbe dobta a kézzel írott levelét tartalmazó palackot – írja a BBC hírportálja. 

Végül 1287 kilométerrel távolabb, az észak-norvégiai Gasvaer közelében találta meg Elena Andreassen Haga, aki a közösségi média segítségével akadt rá a levél feladójára. A zöld üvegre 2020 nyarán bukkant rá, a Facebookon küldött üzenetét azonban Johanna egészen hétfőig nem nyitotta meg.

Johanna Buchan ma már orvosként dolgozik az ausztráliai Új-Dél-Walesben. Mint mondta, halványan emlékszik arra, hogy a Peterheadi Központ Iskolában foglalkoztak a projekttel és üzenetet írt, melyet 1996-ban Peterhead mellett dobtak vízbe.

Gyöngybetűkkel írt levelében beszámolt kutyájáról, az iskolai projektről és még arról is, mit gondol az ellenkező nemről: “Egyébként utálom a fiúkat”.

A levelet olvasva “halálra nevette magát”. “Van benne pár igazán kedves sor például arról, ami akkoriban fontos volt számomra. Bárcsak el tudnám mesélni az akkori tanáromnak, aki előállt ezzel az ötlettel” – mondta Johanna Buchan.

Forrás: mti.hu

Fotó: pixabay.com

Az üvegpalackban küldött üzenet vagy egyszerűen csak palackposta, egy a nehezen elérhető címzettnek szóló üzenetküldés ősi módja. A palackposta lényege abban rejlik, hogy egy szöveget papírra vagy régebben pergamenre írják, majd az üzenetet tekercs formájában feltekerik és üvegpalackba teszik. Lezárják az üveget, és a folyóba, tengerbe, óceánba dobják, annak reményében, hogy valaki kifogja és eljuttatja a címzettnek. A tengeri, óceáni áramlatokon haladva a palack előbb-utóbb partra mosódik, ahol aztán emberi kézbe kerül.

Amennyiben hihetünk a legendának, a palackposta féle kommunikációs módszernek a feltalálója Theophrasztosz görög filozófus volt, aki Kr. e. 310 körül. e. több lezárt edényt dobott Gibraltár mögé jegyzetekkel annak bizonyítására, hogy a Földközi-tenger vize az Atlanti-óceánból származik. Néhány hónappal később az egyik edényt Szicíliában találták meg.

Úgy tudni, hogy Kolumbusz Kristóf az Indiába tartó útján jelentéseket küldött Izabella spanyol királynőnek, amelyeket tökéletesen bedugaszolt palackokba rakott, és az óceán gondjaira bízott. Ezeknek az üzeneteknek egy részét az áramlatok kisodorták a partra, míg másokat egyszerűen kihalászták a vízből, és elvitték Őfelsége palotájába. Az egyik ilyen útjára bocsájtott Columbus-palackot egy kicsit később, pontosan 1852-ben a Gibraltári-szorosban vette fel egy amerikai hajó kapitánya. Izgalmas lehetett Colombus sorait olvasni.