Már csak Pécs közgyűlésének kell rábólintania a közbeszerzés lezárására, és hamarosan megkezdődhet a pécsi okosparkolás rendszerének kiépítése. A munkák elkészültével véget érhet a parkolóhelyek utáni vég nélküli bolyongás Pécs szűk belvárosi utcáin és forgalmas területein, csökken a levegő- és zajszennyezés, élhetőbbé válik a városcentrum.

Az okosparkolás lényege az, hogy előre megismerhető, hogy a rendszerbe bevont területeken pontosan hol található üres parkolóhely. Ha az adott utcában nincs ilyen, nem is kell időt tölteni a keresgéléssel, ha pedig van szabad parkoló, célirányosan hajthatnak oda az autósok.

A rendszer megszünteti a parkolóhelyek utáni felesleges keresgélést, csökkenti a belvárosi forgalmat. Ezáltal mérsékli a belvárosi zajszennyezést, ami javítja az ott lakók életminőségét, és jelentősen kisebb lesz a károsanyag-kibocsátás is, ami pedig a jobb levegőminőséghez járul hozzá.

Ruzsa Csaba, Pécs alpolgármestere hangsúlyozta: a projekt nem csak jelentős lemaradásban volt, amikor 2019-ben a mostani városrész megörökölte. Új szakmai koncepció kellett, és a terveket is jelentősen át kellett dolgozni, aktualizálni ahhoz, hogy a kívánt hatást elérhesse a fejlesztés. Majd mindezeket a változásokat végig kellett egyeztetni a projekt magyarországi és Európai Uniós hatóságaival, így lehetett végül eljutni egyáltalán a közbeszerzés kiírásáig. Az alpolgármester leszögezte: a mostani tervek alapján a fejlesztés alkalmas arra, hogy a digitális fejlődés egyik fontos lépcsője legyen, és jelentősen segítse Pécs zöld törekvéseit.

A fejlesztés során mintegy 700 pécsi parkolóhely kap speciális szenzorokat, vagy kerül be az okosparkolás projektbe, amelyben a következő utcák lesznek érintettek:

Centrum parkoló, Jókai utca 35 mögötti zsákutca, Perczel utca, Lyceum utca, Munkácsy Mihály utca, Fürdő utca, Goldmark Károly utca, Bercsényi utca, Toldi Miklós utca, Gábor utca, Tímár utca, Czinderi utca, Felsőmalom utca, Király utca (Felsőmalom utca és Alsó- havi utca közti szakasz), Jókai utca (Rákóczi úttól északra), Váradi Antal utca, Eötvös utca, Dischka Győző utca, Zrínyi Miklós utca.

Az okosparkolás projekt gyakorlatilag Pécs  belvárosát fedi le, azaz ott épül ki a rendszer, ahol a parkolás ma a legnagyobb kihívást jelenti Pécsett.

A folyamatosan frissülő adatok a felhasználók számára a Parkolási Mobil Alkalmazás nevű, okostelefonokra ingyenesen telepíthető applikációban jelennek meg – piros színnel jelöli a rendszer, ha a parkolóhely foglalt, zölddel, ha szabad. Az applikációval még a várakozási díjfizetés is megoldott, hiszen az alkalmazás biztosítja, hogy a felhasználó el tudja indítani az adott zónában a mobil parkolást.

A projektbe bevont parkolózónák bejárati részeinél digitális tájékoztató táblákat is telepítenek, amelyek ugyancsak folyamatosan jelzik, hogy az érintett területen éppen mennyi szabad hely van, így, aki nem kívánja a mobil applikációt használni, az is tájékozódhat arról, hogy érdemes-e behajtania az adott zónába.

A várhatóan februárban kezdődő munkálatokat az önkormányzat, a Biokom NKft., a Pécsi Városfejlesztési Zrt. és a kivitelező közösen úgy tervezték meg, hogy azok a lehető legkevesebb fennakadást, minél kevesebb kényelmetlenséget okozzanak. Természetesen a parkolóhelyeket a szenzorok telepítésének idejére le kell majd zárni, de egy időben ez csak kevés helyet érint, és a munka mindössze pár órát vesz igénybe, utána ismét használhatók lesznek a parkolók. Az egyes utcákban szakaszosan zajlik majd a telepítés napközben, a forgalom korlátozása nélkül.

Forrás: sajtóközlemény