Szél Bernadett, független országgyűlési képviselő és Hajnal Miklós, a Momentum elnökségi tagja Facebookon közvetített élő videóban jelentették be, hogy elindult a voksturizmus.momentum.hu oldal, amelynek célja, hogy folyamatosan követhető legyen az egyéni választókerületek népességének változása – írja közleményében a párt.

„Az úgy nevezett voksturizmusnak tavaly decemberben a Fidesz megkönnyítette az útját. Mi azonban kiharcoltuk, hogy a Nemzeti Választási Iroda tegye közzé hetente a választókerületi lakossági adatokat.” – mondta Szél Bernadett.

A független országgyűlési képviselő felhívta rá a figyelmet, hogy nem csak a szavazás napján, hanem már előtte is lehet tenni a választások tisztaságáért: „Magyarországon a választások tisztasága komoly veszélyben van. Ezért mindenhol szükség van szavazatszámláló biztosokra, azonban az addig elvezető úton is folyamatosan figyelnünk kell.” 

Hajnal Miklós a kitért a technikai részletekre is: „A Momentum informatikusai fejlesztettek egy oldalt, hogy azokat az adatokat, amiket a választási iroda hetente tesz közzé, azonnal láthassuk. Így valós időben követhetjük, hogy december óta mennyivel nőtt, vagy éppen csökkent a választókerületben a választásra regisztráltak száma” – mondta a budapesti Hegyvidéken induló politikus.

Hozzátette, hogy ez alapján tudnak majd arra következtetni, hogy melyik választókerületben lehet adott esetben voksturizmusról beszélni. A párt ehhez hasonló digitális megoldásokkal szeretne készülni a jövőben is, „ehhez azonban kormányváltásra van szükség” – zárta Hajnal.