1947. február 4-én látta meg a napvilágot Máté Péter Budapesten. A kiváló magyar énekes-zeneszerző már egészen fiatal korában megcsillogtatta a tehetségét: 14 évesen zeneiskolában tanult, 20 évesen pedig a „Néger zongorista dala” című felvétellel a pol-beat fesztiválon első díjat nyert.

Ezt követően a 70-es években is számos zenei elismerést kapott. Többek között Görögországban, Oroszországban és Kanadában is voltak fellépései, Párizsban pedig sanzonversenyen is ért el első helyet. E mellett dalszerzőként az „Elmegyek” című dala világslágerré vált, igaz, Nicolas címmel Sylvie Vartan előadásában. A magyar elismerésekből sem volt hiány, a „Hull az elsárgult levél” c. szerzeménye 1973-ban a Made in Hungary vetélkedőn az első helyet érte el, 1979-ben pedig megkapta a Magyar Rádió nívódíját is.

37 éves korában, tragikusan fiatalon halt meg. Halálával kapcsolatban a mai napig nagyon sok a titokzatos, néhol már-már rosszindulatú találgatás, ugyanakkor szinte bizonyos, hogy tüdőembóliában hunyt el.

Máté Péter is azoknak a zenészeknek a körét bővíti, akiket bár a saját korukban is ismertek, de igazából az utókor szemében váltak igazán népszerűvé. Egyöntetű a szakmai véleménye abban, hogy az ország egyik legkiválóbb, legtehetségesebb zenésze, énekese és zeneszerzője volt, ám a maga korában mégsem vitte annyira, mint a mai – főleg tehetségkutatókban ismertté vált – sztárok. Kiváló dalai és tragikus sorsa révén azonban emléke fennmaradt és így közel 40 évvel a halála után is elmondható, hogy ő az egyik leghíresebb és legnépszerűbb magyar előadó.

Neked melyik a kedvenc slágered tőle?