2022-ben február 8-án kerül sor a Biztonságos internet napjára, mikor is ezen a napon világszerte egyre nagyobb figyelmet szentelnek a világhálót használók sértetlenségére. Első alkalommal 2004-ben tartották meg az év második hónapjának második hetének második napján a Biztonságos internet napját. Az Európából indult kezdeményezést Magyarországon 2008-tól követik előadásokkal, ismeretterjesztő, figyelemfelkeltő programokkal. A napjainkban már csaknem 170 országban megtartott nap célja, hogy mivel manapság már valamennyi korosztály által használt és nélkülözhetetlenné vált internet veszélyeire felhívják a figyelmet. Online előadásokon, offline írásokon keresztül igyekeznek rámutatni az internet szükségességére, előnyeire, de a veszélyeire is. A médiakampányokat, versenyeket és konferenciákat az Európai Internetbiztonsági Hálózat (Insafe) hangolja össze. Napjainkra a fiatalok számára már nem csak a szórakozást, de az elmúlt években az iskolai tanulmányok folytatását és a home office munkát is jelenti az internet, miközben a net vált az első számú médiummá, információszerzési lehetőséggé. Ezek után nem is lehet kérdés, hogy nagyon fontos felkészíteni az nethasználókat, és elsősorban a gyerekeket a tudatos internethasználatra.

Használjuk az internetet telefonon, táblagépen, laptopon, és naponta többször csatlakozunk fel a netre, de minden esetben, tisztában kell lennünk azokkal a veszélyekkel, amelyekkel az internet böngészése közben szembekerülhetünk, és tudnunk kell, mi is ilyenkor a teendő.

A biztonságos jelszó használatra minden felületen felhívják a felhasználók figyelmét, hogy védjék a fiókjukban tárolt adatok hozzáférhetetlenségét.

A közösségi oldalak népszerűsége magával hozta az ismerős vadászatot, amit nagyon sokan rossz irányban ki is használnak. Fontos, hogy mielőtt bárkit elfogadunk ismerősnek, nézzük meg annak profilját és derítsük ki, hogy ki is áll a név mögött, honnan ismerhetjük. Soha ne feledkezzünk meg arról, hogy emberek passziót űznek abból, hogy másoknak adják ki magukat, és nehéz megmondani, hogy mennyi kárt is okozhatnak ezzel az életünkben.

Nagyon sokan szeretik magukat látni a közösségi oldalak fotóin, videóin. Még ezt is fontoljuk meg, de alaposan, nem is beszélve arról, hogy ha lencsevégre kaptuk az ismerősünket, vagy éppen egy ismeretlent. Ne használjuk a technikai újdonságokat pletykák keltésére, rosszindulatú információk továbbítására, ugyanígy soha ne osszunk meg olyan sztorikat, amelyekről tudjuk, hogy mások számára fájdalmat vagy éppen kínos órákat okoznak majd. Gondoljuk meg kétszer is, hogy mit kedvelünk, és mit osztunk meg. 

Soha ne menjünk el olyan információ mellett, ami a közösségi média felületeken jön velünk szembe és felkavaró, bántó, kárt okozó. Jelentsd! Amennyiben az a közösségi elveket sérti úgy a posztot vagy a képet jelentheted a felületeken. Egyszerűen töröld azokat a nem odaillő kommenteket, hozzászólásokat, amelyek sértenek, a legtöbb közösségi média felület engedi blokkolni azokat az embereket, akiknek a tartalmát nem akarod látni, így aztán a későbbiekben nem is tudnak kapcsolatba lépni veled vagy kéretlen üzeneteket küldeni számodra.

Fiatalkorú vagy és olyat láttál, ami megrémisztett, félsz? Semmi esetre se tartsd magadban!

Amennyiben aggodalomra okot adó tartalommal találkoztál, és aggódsz a biztonságod miatt, vagy olyan online megkeresést kaptál, ami sérti a biztonságodat? Minden esetben beszélj felnőttel, akiben bízol és aki segíteni tud. Segítséget kérhetsz, hívhatod a Kék-Vonalat a 116-111-es számon vagy akár e-mailt is írhatsz nekik, de cheten is felvehető velük a kapcsolatot.