A szerdai versenynapon az 1500 méteres férfi gyorskorcsolya döntőire került sor, ami eredetileg nem tartozott a mieink erősségei közé. A hölgyeknél az 1000 méteres selejtezőket rendezték meg, Kónya Zsófia sajnos kicsúszott, így nem jutott tovább. Jászapáti Petra viszont 2. helyen zárt futamában, így ő továbbment a holnaputáni negyeddöntőbe.

Negyeddöntők

Először a negyeddöntőkre került sor a férfi 1500 méteren, minden futamból az első három jutott egyből tovább. Az első futamban a hétfői csalódás után egyből Liu Shaolin Sándor került sorra, sokáig a mezőnyben bújt meg, de folyamatosan jött fel, az utolsó előtti körben pedig robbantott és otthagyta az egész mezőnyt, magabiztosan, olimpiai csúccsal nyerve a futamot.

Az 5. futamban Krueger John-Henry lépett jégre, hasonló stratégiát választott, mint Liu: az elején hátul várta az esélyt, majd elkezdett előrelépegedni. Egyszerre kettőt előzve először a 4., majd még egyet előzve a 3. helyre került, a végén elléptek az esélyesek, így ő is könnyedén jutott tovább.

Végül Liu Shaoangra került a sor, aki a 4. helyre pozícionálta magát a futam elején. Három körrel a vége előtt aztán kínai riválisával együtt robbantottak és nagyon elléptek a mezőnytől, így ő is rendkívül könnyedén, 2. helyen zárva jutott tovább az elődöntőbe.

Elődöntők

Az elődöntőkben a három magyar fiú három különböző futamba kapott besorolást, elsőként megint Liu Shaolin Sándorra várt a nehéz feladat, hogy bejusson a döntőbe. Ehhez az első két hely valamelyikén kellett zárni. Ezúttal az elejére ment a futam kezdetén, de nagyon együtt volt a mezőny. A táv felére aztán kettészakadt a mezőny, Sanyi szerencsére az első háromban ment. Végül egy előzéssel előrelépett a 2. helyre, így a koreai Lee mögött bejutott a döntőbe!

Másodikként Krueger John-Henryre került a sor, aki egy óriási iramú futamban sokáig tartotta a 3-4. helyet, de aztán sajnos összeakadt az egyik riválisával, így hátraesett. Végül sajnos nem jutott be a döntőbe, a B döntőben aztán remek versenyzéssel, a végén nagyokat előzve első helyen zárt!

A harmadik futamban Liu Shaoang hátul kezdett, de egy bukás miatt hamar fellépett a 3. helyre. Sőt, egy elegáns mozdulattal megelőzte az 1000-en bajnok Rent és az első helyre került. Ezt követően minden támadást visszavert és végül meggyőző teljesítménnyel, futamgyőztesként került be a döntőbe!

Döntő

Az 1500 méteres gyorskorcsolya fináléjába tehát az ezer méterhez hasonlóan mindkét Liu-testvér bejutott! A továbbjuttatások miatt elég sok, 10 fős döntőre került sor, ami olimpiai rekord! Így aztán rendkívül izgalmas futamra volt kilátás, a Liu-testvérek egyből előre mentek és egymást segítve haladtak az első háromban. Aztán sajnos visszaestek, végül az esélyesek mögött zárva Shaoang a 4., Shaolin Sándor pedig a 6. helyen zárta az olimpiát a számban.

Folytatás két nap múlva, az 500 méteres futamban és a váltóban is esélyesek a magyarok!