Ma már elképzelhetetlen Pécs látképe a TV-torony nélkül, mert az elmúlt közel 50 év alatt szinte eggyé vált a Mecsek lábánál elterülő várossal, miközben az itt élők büszkesége, és közkedvelt kiránduló helye lett a 2023 áprilisában félévszázados születésnapját ünneplő torony.

A pécsi TV-torony a maga 197 méter magasságával Magyarország legmagasabb épülete.

A Mecsek 535 méter magasságú Misina csúcsán álló TV-tornyot a pécsi pályaudvartól induló helyi járatokkal, vagy személygépkocsival, de a leghangulatosabban természetesen a mecseki erdők turistaútjait igénybe véve lehet megközelíteni. A Misina-tetőnél talál a kiránduló a Mecsekben magasabb csúcsot is, de a Misinát a városhoz közel eső elhelyezkedése, és a könnyű megközelíthetősége tette Pécs kedvelt kirándulóhelyévé.

A mecseki Misina-tetőn felépített tornyot 1973. április 4-én adták át. A pécsi TV-tornyot Vízvárdy István, Söpkéz Gusztáv és Thoma József tervei alapján 18.500 tonna vasbetonból állították össze. A torony az építésekor eredetileg 191 méteres magasságot ostromolta, de egy 1995-ben elvégzett antennacsere alkalmával 6 méteres magassággal megtoldották. Így a jelenlegi 197 méteres magasságával hazánk legmagasabb épületévé vált. Talán a laikusoknak egy kicsit hihetetlen, de a torony kilengése a csúcsánál elérheti az akár fél méteres kilengést is.

A napjainkban is nagy népszerűségnek örvendő Misina-tető, a TV-torony 1973-as megépítése előtt is népszerű kirándulóhelynek számított a pécsiek körében, hiszen egykor az adótorony helyén állt egészen az 1960-as évekig a Kiss József-kilátó. Az 1908-ban épült kilátótorony annak a természetbarát Kiss Józsefnek az emlékét hivatott volt megőrizni, aki egykor a Mecsek Egyesület főtitkára volt, és számos könyvet jelentetett meg a Mecsek kedvelt kirándulóhelyeiről. Az egykori kilátó és névadója emlékét őrzi az a Zsolnay porcelángyárban készült mázas pirogránit tábla, melyet a torony falában helyeztek el.

A Pécs jelképévé vált torony betonalapja 22 méteres átmérőjű, 3 és fél méter vastag, melyet többrétegű acélháló merevít. A torony kettős gyűrűből áll, a belső 5 méteres átmérővel 135 méteres magasságig halad, a külső 12 méteres átmérővel 92 méter magasságig. A belső gyűrűben közlekedik a lift, a kettő közt pedig találjuk a 459 lépcsőfokot.

Megnyitása után a torony kilátójából egykor évente kétszázezer látogató csodálta meg Pécs panorámáját, városképét. Napjainkban azonban jó, ha évente nyolcvanezren felkeresik a körpanorámával rendelkező 80 méteres magasságban található kilátóteraszt. Pedig a torony különlegessége többek között az is, hogy a 610 méteres tengerszint feletti magassággal rendelkező teraszról nézelődve tekinthetünk le az alattunk közel 500 méteres mélységben elterülő városra.

Öt éve felújították az 1972. decemberi elkészülése után évekig csak hétvégenként bekapcsolt, majd aztán le is állított díszkivilágítást. 2017. augusztus 19-étől kapott újra díszkivilágítást a pécsi tévétorony, és azóta az itt élők legnagyobb örömére minden este különböző színben pompázik, nemzeti ünnepeinken pedig piros-fehér-zöld ruhát kap az ifjú hölgy.

Mikor a pécsi TV-tornyot 1973. április 4-én átadták, azon a napon vált hivatalosan is Magyarország legmagasabb épületévé. Megdöbbentő, de 1973-ban pontosan ugyanezen a napon adták át New Yorkban a World Trade Center ikertornyait, amelyek viszont abban az évben még a világ legmagasabb épületének számítottak.