Az Európai Bizottság engedélyezte a házi tücskök (Acheta domesticus) új élelmiszerként, vagy élelmiszer-összetevőként történő forgalmazását az Európai Unióban – közölte az uniós bizottság pénteken. 

A házi tücsök a harmadik rovar, melyet élelmiszer-összetevőként engedélyeznek az EU piacán, miután az Európai Bizottság tavaly júliusban a közönséges lisztbogár (Tenebrio molitor) lárvájának, novemberben pedig a vándorló sáska (Migratory locust) felhasználását engedélyezte új élelmiszerként. 

A házi tücsök élelmiszerként történő forgalmazásának jóváhagyását az tette lehetővé, hogy az Európai Unió égisze alatt működő Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) értékelésében megállapította: e rovarból származó készítmények meghatározott tenyésztési és elkészítési feltelek mellett biztonságosak, egészségesek és magas fehérjetartalmúak.

A házi tücsök egészben, fagyasztva, szárítva, valamint por formájában lesz kapható az Európai Unióban. Az új élelmiszert tartalmazó termékeket megfelelő címkével kell ellátni, hogy felhívják a figyelmet az esetleges allergiás reakciókra – közölték.

Emlékeztettek, az unió élelmiszerstratégiája a rovarokat alternatív fehérjeforrásként határozza meg, ami támogathatja az EU fenntarthatóbb élelmiszer-rendszerre áttérését. Már emberek milliói fogyasztják a rovarokat, ezen túlmenően az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) a rovarokat egészséges és nagyon tápláló táplálékforrásnak minősíti, magas zsír-, fehérje-, vitamin-, rost- és ásványianyag-tartalommal – tették hozzá.

A bizottság korábbi közleménye szerint a rovarlárvák széleskörű élelmiszeripari alkalmazása környezeti és gazdasági előnyökkel jár, ha a hagyományos állati fehérjeforrásokat olyanok helyettesítik, amelyek kevesebb takarmányt igényelnek, kevesebb hulladékot termelnek, illetve üvegházhatásúgáz-kibocsátásuk elenyésző.

A házi tücsök 1,5-2 centiméter hosszúságú, és annyiban különbözik a mezei tücsöktől, hogy nála kisebb és jelentősen gyengébb termetű, valamint világosabb rajzolatú, de rokonához hasonlóan hengeres teste van. Ez a test pedig a 3. combon finom, bársonyos szőrzettel fedett. A házi tücsöknek a feje sem fekete színű, mint mezei társának, és a teste is sárgásbarna árnyalatú.

A mostantól élelmiszer alapanyagként is felhasználható házi tücskök leginkább a 30-31 fokos, kellemesen nyári hőmérsékletet tartják a legkedvezőbbnek. Télen a házban megbújhatnak kazánok, szemétlerakók közeli helyeken, ezen kívül előszeretettel bukkannak fel a laboratóriumokban, üvegházakban, pékségekben. A szabad levegőn való tartózkodást csak nyáron kedvelik. Lévén mindenevők, a kenyérmaradványokat, a lisztet, az elhullott gyümölcsöket, rovarokat egyaránt elfogyasztják, ezért is kedvelik a szemetesek környékét. Eddig élelmezési célokra az állatkertek alkalmazták, ahol a házi tücsköt rovarevő állatok táplálására tenyésztik.

Forrás. mti.hu

Fotó: pixabay.com