Szabó András kollégám még szeptemberben járt a Citrom utcán található „Anyám Pitája” nevű gyrososnál, és bár elég közel lakom a helyhez, egészen tegnapi egyszer sem tértem be oda. Szerencsére tegnap megtettem, és nem bántam meg!

A gyros jellemzően tipikus buli kaja, nem tudok elképzelni olyan pécsi kocsmázást, aminek a vége nem ennek a görög-török ételnek az elfogyasztása lenne. Emiatt csodát ritkán lehet várni tőle, a jobb opció, hogy minden bent marad, vagy legalábbis fájdalom mentesen távozik. Igazán extrán jó gyrosost egyet ismertem, a Remyt, Uránvárosból, a belvárosi helyek többsége az elmegy és a nem rossz kategóriába esik. Félreértés ne essék, nincs ezekkel baj, ráadásul jellemzően igen kedvező áron tudunk viszonylag jót – és sokat – enni. Az Anyám Pitája mindenképpen felfelé lóg ki a belvárosi gyrosozók tömegéből, emiatt különösen bánom, hogy szeptembertől húztam-halasztottam a hely felkeresését.

Barátnőm sajtos gyrost evett, én krumplis tálat, mint a képen látható zöldségek nélkül. Korábban már mondtam, hogy inverz-vegán vagyok, de egyszerűen nem vagyok nagy rajongója a legtöbb zöldségnek. Így én csak a húsról és a krumpliról, illetve a csípős szószról tudok nyilatkozni, amit meg is teszek.

A hús egészen remek. Kifejezetten jó a fűszerezése, és kellemesen szaftos. Sok gyros hibája, hogy a húst túl sütik és száraz lett, itt abszolút jól találták el az arányokat, pont annyira sül meg, hogy finom legyen, puha és még szaftos, miközben az íze is kiváló. A krumpli is megfelelő, jól át van sütve, ropogós pont olyan, mint amilyennek lennie kell. A csípősszósz nem tolakodik, kellemesen csíp és íze is van. Sok helyen a csípősszósz egyetlen ereje, hogy csípős, ám ezen túl semmilyen íze nincs. Itt egyértelműen kiérződött egy paprikás aroma, ami határozottan javított rajta. Ez a tál egyébként ha jól emlékszem 1790 forintba került, nekem elég jó étvágyam van, de a harmadát képtelen voltam megenni, ha lettek volna rajta zöldségek, talán a fele se ment volna.

Barátnőm sajtos gyrost kért, rögtön egy pozitív meglepetés: lehetett választani reszelt és fetasajt közül, utóbbit kérte. Hasonlóan pozitívra értékelte ő is a helyet, a hús neki is ízlett, a zöldségek frissek voltak, és a tzatziki szósz is megközelítette azt, amit eddig csak Athénban tapasztaltunk, itthon sehol. Kellemesen volt kapros és fűszeres, ahogy én se, úgy ő se tud belekötni semmibe.

Az árakba se. Ketten – ha jól emlékszem – 3290 forintot fizettünk, de ebbe két üdítő is benne volt, és mint mondtam a tálból bőven maradt annyi, hogy még egyszer jóllakjak vele. A hely – egyébként remek – hangulatát nem emelném ki küln, azt András korábban megtette. Határozottan egy olyan hely, amit ajánljunk ha valaki gyorsan enne olcsón finomat!