Mindannyian hagyunk ökológiai lábnyomot. Az ökológiai lábnyom egy összetett fenntarthatósági mutató, amely leírja, hogy egy személynek mekkora földterületre van szüksége ahhoz, hogy fedezze erőforrásigényét. A kritériumok közé tartozik az elfogyasztott élelmiszerek eredete és típusa, a használt közlekedési eszközök és a fogyasztási cikkek előállítási feltételei. 

Mi, emberek „túl sok” földön élünk. A világ népességének majdnem dupla ekkora bolygóra lenne szüksége a jelenlegi életmódja fenntartásához. Ez azért döbbenetes, nem? Tudtad, hogy már az év felére felhasználjuk a 365 napra is bőven elegendő kapacitást, azaz egy év ökológiai erőforrásait? A Global Footprint Network kiszámította a globális ökológiai lábnyomot a teljes globális biokapacitáshoz viszonyítva, hogy például 2019-ben „a Föld túllépésének napja” már július 29-én elérkezett. A helyzet azóta csak romlik és ez azt jelenti, hogy tulajdonképpen hitelből élünk a bolygónkon.

A természeti erőforrások nem tudnak olyan gyorsan regenerálódni, mint amilyen gyorsan mi fogyasztjuk őket, pedig nélkülözhetetlenek a túlélésünkhöz. Ahhoz, hogy ezt a pazarlást megállítsuk, mindenkinek cselekednie kell, és csökkentenie kell ökológiai lábnyomát. Hogy hogyan? Fogyasztási szokásaink újragondolásával és például azzal, hogy kevesebb élelmiszert pazarolunk el.

Mi a szénlábnyom?

Az emberi élet fenntarthatóságának meghatározására szolgáló másik mérőeszköz a szénlábnyom. Ez megmutatja, hogy egy személy mennyi CO2-kibocsátást okoz egy adott időszakban. A számítás kiindulópontja a Föld természetes biokapacitása, amely elméletileg az emberiség rendelkezésére áll. Ez a bolygó különböző területeiből adódik, beleértve az olyan termőterületeket, mint a szántóföldek, legelők, halászterületek, művelt területek, erdőterületek és a szén-dioxid-kibocsátást megkötő földterületek. Az ökológiai lábnyom érvényes mértékegységeként a földterület átlagos biológiai termelékenységét, az úgynevezett “globális hektárt” (gha) határozták meg.

De mennyit is használunk valójában? Az élelmiszertermelés, az állattenyésztés, a fogyasztási cikkek gyártása, az energiatermelés, a közlekedés és az utazás – szinte minden, amit teszünk, erőforrásokat fogyaszt. Ez magában foglalja a hulladék ártalmatlanítását és az általunk kibocsátott szén-dioxid-kibocsátás elnyelését is. Az ökológiai lábnyomot úgy határozzuk meg, hogy az erőforrások és a földterület tényleges fogyasztását a Föld biokapacitásához viszonyítjuk.

Ideális esetben az egyes személyek nem használhatnak fel több erőforrást, mint amennyi a rendelkezésükre áll. A valóságban sajnos azonban másképp néznek ki a dolgok. 

Nézd meg, mekkora a te ökológiai lábnyomod. Ezen az oldalon találsz is hozzá egy tesztet: http://www.kothalo.hu/labnyom/

Csökkentsd az ökológiai lábnyomodat!

Milyen lett az eredmény? Nagy? Akkor csökkentsd az ökológiai lábnyomodat! Ez nem is olyan nehéz feladat, kezdheted például a heti bevásárlással: csak azt vedd meg, amit biztosan el is fogsz fogyasztani. Az élelmiszerpazarlásnak ugyanis óriási hatása van az ökológiai lábnyomra. Ha világszerte a felére csökkentenénk az élelmiszerpazarlás mennyiségét, tizenegy nappal elhalasztanánk a Föld túllépésének napját, állítja a WWF.

Az élelmiszeripari termékek előállításához rengeteg erőforrásra van szükség: szántóföldre, vízre, műtrágyára, takarmányra és sok energiára a szállításhoz és a feldolgozáshoz. Az élelmiszereket gyakran külföldön állítják elő, és a világ minden tájáról nagy költségek árán hozzák be hazánkba is. A termékek több száz kilométert utaznak, mielőtt a szupermarketek polcaira kerülnek. Ha az élelmiszereket mégsem fogyasztjuk el, akkor ezek a nyersanyagok is kárba vesznek. Ehhez jönnek még a termék ártalmatlanítása által felhasznált erőforrások, amelyek tovább növelik az ökológiai lábnyomunkat.

Az élelmiszerpazarlás tehát nem csak erkölcsi szempontból katasztrófa (világszerte 690 millió ember éhezik), hanem a környezetünknek is súlyos károkat okozunk általa. 

Az Ökopolisznál azon dolgozunk, hogy ráirányítsuk az emberek figyelmét a saját lehetőségeikre is. Olvasd el az Ökopolisz többi cikkét és oszd meg másokkal is.