A cikk megjelenésével egy időben kezdődik a pécsi Bóbita Bábszínházban a”Szivárványhinta” című előadás, amelynek keretében csodás mesevilágba repítik a kamarateremben a 3 éven aluliakat a bábosok. Délután 16 órától „Torzonborz, a rabló” nyomába ered Vitéz Lackó és Paprika Jancsi! 17 órától bábkészítő foglalkozás várja az alkotni vágyókat a kézműves teremben!

A pécsi Zsolnay Negyedben hívogatóan, mesebelien zöldell a Zsolnay palota gyönyörűen felújított épületének teteje, a déli oldalon pedig hatalmas, színes figurák mutatják az időt. Ebben a mesebeli épületben működik, játszik 2011 óta a Bóbita Bábszínház és annak társulata.


A házat körülölelő játszóterek, tornapálya, bújócskázásra való kicsi kuckók, zugok várják a gyermekeket, amelyeket nyaranta virágzó bokrok árnyéka tesz hűsölésre alkalmassá. Az arra járókat, télen viszont hógolyózásra csábítja a terület, ahol a gyermekek és szüleik eltölthetik a programok előtti, és az előadás utáni szabadidőt.

A Bóbita Bábszínház a gyermekek által nagyon kedvelt előadásai mellett rendszeresen tart bábkészítő foglalkozásokat, miközben bábmúzeum és nyári táborok is várják az óvodásokat, a kis- és nagyiskolásokat.

Amennyiben a gyermeknek nagyon megtetszik egy-egy báb, akkor sem kell szomorúan hazamennie, mert a előadás után bábos apróságokat, képeslapokat, egyedi ajándéktárgyakat a Meseboltban választhatnak a gyermekek és kísérőik. Megéhezett, megszomjazott az előadás alatt? Nincs probléma, mert a vendéglátó egység is várja a nézőket számos finomsággal.

Az előadások mellett, mozgalmas társulati életet élnek a Bóbita Bábszínház tagjai, például 2022-ban az év Hang Gábor-díjasa a társulat titkos szavazatai alapján Sramó Gábor, a Bóbita Bábszínház igazgatója lett.

A díj odaítélése mellett ezen a napon egy újabb bóbitás kapta meg a megtisztelő Örökös Tag címet, amelynek idei évi kitüntetettje Kiefer Judit, a bábszínház művészeti titkára lett.

Mindkettőjüket a társulat a Farsangoló HANGoskodáson, a „Torzonborz, a rabló” című előadáson, illetve annak népes közönsége előtt köszönthették. Gratulálunk!

A Bóbita Bábszínház 1961-ben jött létre Pécsett Kós Lajos vezetésével, s hamar ismertté vált humoros, show-jellegű felnőtt- és gyermekelőadásaival. (Operasaláta, Séta az állatkertben), valamint instrumentális rockzenére készült szöveg nélküli műsoraival. (Pink Floyd – Kalevala, Emerson, Lake & Palmer – Egy kiállítás képei). A két évtizededen át tartó kimagasló teljesítmény elismerése volt, hogy 1981-ben – a vidéki bábegyüttesek közül elsőként – hivatásos bábszínházi státuszt kapott, a Pécsi Nemzeti Színház tagozataként. 2004. január 1. óta önálló bábszínház, 2012 januárja óta pedig nonprofit kft. formában működik.
A Bóbita igényes előadásaival igyekszik minden korosztály számára izgalmas, vonzó programot nyújtani. A hagyományos, gyermekeknek szánt előadásokon kívül – melyek elsősorban a klasszikus meseirodalomra épülnek – szabadtéri és felnőtt darabokat előadások is szerepelnek a bábszínház repertoárján.

2011-ben új helyre, a Zsolnay Negyedbe költözött az 50. születésnapját ünneplő Bóbita Bábszínház. A gyönyörűen felújított Zsolnay palotában helyet kapott egy 185 férőhelyes nagyterem, egy 70 férőhelyes kamaraterem, bábmúzeum állandó és időszakos kiállításokkal, bábkészítő-kézműves terem, ahol egyszerre 30 gyermek készíthet bábot, Mesekuckó a legkisebbeknek, Kakaóbár terasszal és szabadtéri színpad játszótérrel…

Aki lemaradt a mai kezdésről, az se szomorkodjon, mert a legközelebbi előadás február 22-én, kedden lesz, 10 és 13 órakor „A bűbájos lakat” című előadáson vehetnek részt kicsik és nagyok.

A Bóbita Bábszínház programjairól bővebben itt olvashat: http://www.bobita.hu/bobita_60

Forrás: bobita.hu