A Donyecki Népköztársaság és a Luhanszki Népköztársaság elismerése mellett döntött hétfő este Vlagyimir Putyin orosz elnök. Az oroszok arról tájékoztatottak, hogy Putyin a kelet-ukrajnai oroszbarát szakadár államok elismeréséről szóló rendeletet is kész aláírni. Ez pedig lehetőséget biztosít arra az oroszoknak, hogy bevonuljanak a területre.

„Kritikus, éles helyzet alakult ki a Donyeck-medencében” – jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz elnök az országhoz intézett, hétfő este bemutatott hosszú videoüzenetében. Putyin azt hangoztatta, hogy a mai Ukrajnát Lenin és a bolsevikok hozták létre, keleten ősi orosz területeket hozzácsatolva. Rámutatott, hogy a mai Ukrajna ezt Lenin-szobrok ledöntésével hálálta meg, a „kommunistátlanítás” jegyében. Mint mondta, ha a bolsevikok által létrehozott Ukrajna valódi „kommunistátlanítást” akar, azt Oroszország meg tudja rendezni.

„Nem üres hencegés Kijev fenyegetése, hogy Ukrajna  saját atomfegyvert hoz létre” – jelentette ki. Szerinte Ukrajnának szovjet nukleáris és rakétatechnológiai ismeretei vannak, így hamarabb juthat taktikai nukleáris fegyverhez, mint más országok. Putyin szerint radikálisan megváltozik a globális biztonsági helyzet, ha Ukrajna tömegpusztító fegyverhez jut. Putyin azt is állította, hogy információik vannak arról, hogy Ukrajna belép a NATO-ba és megtámadja Oroszországot.

A helyzet jelenleg elég súlyos, ezért Macron francia elnök összehívta a nemzetbiztonsági tanácsot, miközben a német kancellár, az EU vezetői és az ENSZ főtitkára is egységesen elítélte az orosz lépést. Jake Sullivan, a Fehér Ház nemzetbiztonsági tanácsadója pedig „brutális háborút” vizionált, hiszen szerinte „ez Oroszország háborúja lesz az ukrán nép ellen, azzal a céllal, hogy elnyomja, összezúzza őket és ártson nekik.”

Forrás: 24.hu