Két egyértelmű ok miatt sem fog megvalósulni a Fidesz „dédelgetett álma”, hogy az orosz Roszatommal építtesse meg Paks II.-t – jelentette ki a Demokratikus Koalíció EP-képviselője.

Rónai Sándor szerdai, online sajtótájékoztatóján indoklásul azt mondta, hogy kedden az Európai Parlamentben maguk a fideszes EP-képviselők is „megszavazták Paks II. leállítását”. Igent nyomtak arra, hogy véget kell vetni minden nukleáris területen történő együttműködésnek Oroszországgal, különös tekintettel a Roszatommal és annak leányvállalataival való együttműködésre – fogalmazott.  

Az EP-képviselő hangsúlyozta: „a másik ok pedig az, hogy az Egyesült Államok és az Európai Unió hét orosz bankot is kizár a nemzetközi tranzakciókat lehetővé tevő SWIFT-rendszerből. Ezek között ott van az a bank is, amelyik Paks II. orosz finanszírozója” – emelte ki.

Rónai Sándor azt mondta, biztosnak tűnik, hogy nem lesz Paks II. – orosz részvétellel legalábbis biztosan nem. A kérdés csak az, hogy a magyar kormány mikor ismeri el az „évtizedes kudarcot” – tette hozzá.

Forrás: mti.hu