Minden konyhában helye van, hiszen elképzelhetetlen nélküle a krumplifőzelék, a krumpli leves, babfőzelék, káposztaleves. Tehát a magyar gasztronómia már nagyon régóta számol a babérlevéllel.

Babérlevél gyógyításra:

Az ókori időkben a győzelem, dicsőség jelképe volt, de már Galenus római orvos is alkalmazta ízületi gyulladásra. Márpedig ezért, mert a babérlevél fitonutrienseket tartalmaz, amelyek csökkentik a gyulladást a szervezetben, babérleveles borogatással enyhíteni lehet az ízületi fájdalmakat, és még bőrgyulladásra is remek. A hűvös, ködös, téli időkben is hasznos a babér, mivel remek köptető, köhögéscsillapító, vírus-, gomba- és baktériumölő hatásokkal rendelkezik. A babérlevél érdemei között üdvözölhetjük, hogy a szív jóbarátja, mert koffeinsavat és antioxidánsokat tartalmaz, ezek pedig köztudottan erősítik az erek falát, miközben csökkentik a rossz koleszterinszintet.

Babérlevél a szépségápolásban:

Kiváló hatóanyagait hasznosíthatjuk a szépségiparban is. Babérlevél oldattal kiválóan kezelhető a korpás fejbőr, használata erőssé és fényesen csillogóvá varázsolja a hajat.

Babérlevél tea:

Nem csak kellemes aromája miatt célszerű a babérlevél teaként történő felhasználása. A belőle főzött tea javítja az emésztést. Mentális segítséget is nyújthat szükség esetén, mert nyugtató, vízhajtó, hányingercsillapító és gyomorerősítő hatású, hasi görcsök enyhítésénél is nagy segítség. A teát a hölgyek segítője, mert fogyasztása segít a menstruációs fájdalmak idején, és nem csak a görcsöket szünteti meg, de segít szabályozni a ciklust. Tehát nagyban javítja általános közérzetünket. Babérlevéltea készítése: 5 gramm babérlevelet 3 deci vízzel, fedő alatt 8-10 percig főzünk, az elpárologó víz, főzés közben pótolható. Főzés után, szűrjük le. Legjobb langyosan fogyasztani belőle heti 2-3 alkalommal.

Babérlevél aromaterápia:

Egy stresszes, fárasztó nap után, mikor nincs erőnk, próbáljuk ki a babérlevél aromaterápiát. Kisebb darabokra tört, szárított babérlevelet tegyük tálkába és gyújtsuk meg, hagyjuk elégni lassan egyik darabot a másik után. A keletkezett illat nyugtat, ellazít, illatosít.

Babérlevél a csótányok ellen:

Ezek azok az igazán nem kívánatos vendégek, akik ellen igyekszünk minden praktikát bevetni. Nos, itt az ideje bevetni a babérlevelet is, mert nagy szerencsénkre a csótányok nem kedvelik a babér illatát és ízét. Tehát tegyen a lakás eldugott részeibe, például lefolyók környékére babérlevelet, hogy a felbukkanó rovarok máris tovább álljanak. A népi felhasználási mód már ősi idők óta ismert. A leveleket ne csak akkor használjuk, amikor ezek a rovarok már megjelentek a házban.