Csütörtök este egy feltehetően Ukrajnából elindított, TU-141 típusú szovjet hadműveleti-harcászati felderítő robotrepülőgép zuhant le a horvát főváros területén, a Jarun tó mellett. – írja a Hang.

A horvát kormány péntek délelőtt tájékoztatása szerint valóban egy orosz gyártmányú robotrepülőgép zuhant le, mely a magyar légtérből érkezhetett Zágrábba. A gép 700 km/h sebességgel lépett be a horvát légtérbe, 1300 méter tengerszint feletti magasságban, írja a Hvg.hu.

Zoran Milanović horvát elnök egy videóban is bejelentkezett, amelyben azt mondta, hogy a gép több mint 40 percig repült Magyarország felett, Horvátországban kevesebb mint hét percig.

„Tudjuk, milyen objektum repült be és honnan […] Ez komoly incidens, aminek a kivizsgálása folyamatban van” – mondta Milovanović elnök. Állítása szerint az eddigi vizsgálataik alapján a radarjaik rögzítették a repülő útját, de egyelőre még nem jött el az ideje az ujjal mutogatásnak. – Engem az érdekel, hogy hogyan tölthetett ennyi időt Zágráb fölött egy ilyen szofisztikálatlan repülő – mondta az elnök a 444 beszámolója szerint.

A magyar hatóságok egyelőre nem kommentálták az esetet.

The War Zone katonai szakértői szerint a gép valószínűleg egy szovjet-kori Tu-141 „Strizh” felderítő drón volt, amely valószínűleg súlyosan meghibásodott, ezért tévedhetett előbb a magyar, majd a horvát légtérbe, ahol végül lezuhant. A War Zone információi szerint jelenleg egyedül Ukrajna rendelkezik Tu-141-esekkel.

A TU-141-es egy viszonylag nagyméretű drónnak számít. Hossza 14,33 méter, ami egy kicsivel több mint a magyar légierő által használt Gripen vadászgépeké. Szárnyfesztávolsága 3,88 méter, súlya pedig 6215 kilogramm. Utazósebessége 1000 km/h körül van, és nagyjából 1000 kilométeres a hatótávja.

Markijan Lubkjivski, az ukrán védelmi miniszter tanácsadója a Jutarnji.hr-nek nyilatkozott, határozottan elutasította, hogy a Zágrábban lezuhant drón ukrán lett volna. – írja a Telex.