Putyin Oroszországa február 24-én megtámadta Ukrajnát, azóta is háború dúl a szomszédunkban, ami önmagában is katasztrófa, emberek ezrei halnak meg, és veszítik el az otthonaikat, azonban van egy aspektusa a történetnek, amire szintén érdemes figyelni: óriási, rég nem látott élelmiszer-hiány következhet be a háború miatt. Ugyanis

Oroszország, a világ legnagyobb búzaexportőre, a világ legnagyobb árpatermesztője, a világ legnagyobb cukorrépa-termesztője, a világ legnagyobb műtrágyaexportőre és a világ legnagyobb földgázexportőre (a földgáz a műtrágyagyártás legfontosabb alapanyaga).

Ukrajna pedig a világ legnagyobb napraforgóolaj-exportőre, Európa legnagyobb kukoricaexportőre, Európa legnagyobb repceexportőre, Európa legnagyobb kölesexportőre és Európa legnagyobb méztermelője.

Mindemellett együttműködik a támadóval a világ ötödik és Európa második legnagyobb műtrágyaexportőre is, azaz Fehéroroszország. – írja a 444.

Az elmúlt években sokszor hallottuk már, hogy a szeszélyes időjárás, a viharok, az aszályok miatt gond lehet az élelmiszer termeléssel, a mezőgazdasággal és az állattenyésztéssel, azonban hiány soha nem következett be. Maximum drágultak az ételek árai, de az ellátással nem volt gond.

Ez most nem ilyen helyzet. Oroszország és Ukrajna háborúja ugyanis a globális élelmiszer-kereskedelemnek egyszerre több lábát üti ki, a dolgok mostani állása szerint tényleg nincs reális esélye annak, hogy ezt az egészet valahogy meg tudjuk úszni súlyos (tényleg súlyos) ellátási nehézségek és élelmiszerár-emelkedés nélkül. – véli a 444.

Ukrajna már most export tilalmat vezetett be számos alapvető élelmiszerre (rozs, árpa, hajdina, só stb.), aminek egyszerű oka van: nem akarnak éhezni. Nem tudhatják, hogy meddig fog tartani a háború, nem tudják, hogy idén egyáltalán képesek lesznek-e vetni és aratni, lesz-e ember aki megműveli a földeket. Az ukrán mezőgazdasági miniszter Romain Lescsenko arra kérte a gazdákat, hogy vegyék komolyan a vetési időszakot, úgy fogalmazott, hogy jelenleg ők a legfőbb reménységei Ukrajnának. Ők viszont nincsenek könnyű helyzetben:

rég nem látott aszály sújtja őket, nincs elég üzemanyag, vetőmag se, közben pedig folyamatosan lövik őket az oroszok.

Értsd: a világ egyik legnagyobb élelmiszer-exportőre könnyen lehet, hogy idén alig fog tudni termelni bármit. Persze, ha lenne is mit eladniuk az is nehézkes lenne: az oroszok szétlőtték az ukrán kikötőket, és jelenleg is ostromolják az ukrán kikötő-városokat.

Egy biztos: nehéz időszak követkeik, és megtörténhet az, amit nagyon szeretne mindenki elkerülni:

globális éhinség.