Mint ismert az egykori alpolgármester is indul az országgyűlési választáson, méghozzá Mellár Tamás körzetében. Habár Bognárnak lett volna esélye megmérettetnie magát az előválasztáson, ezt akkor nem tette meg, ehelyett függetlenként indul el Baranya 01-ben. A körzetben 2018-ban Mellár Tamás nyert, akinek ezúttal Kővári János a kormánypárti kihívója, és bár alapvetően ellenzékinek tekinthető a körzet, Bognár zavarórepülése mégis megnehezítheti a közgazdász professzor dolgát. Érdekesség: amíg Baranya 01-ben és Baranya 02-ben is rengeteg – fogalmazzunk úgy – furcsa jelölt jelent meg (ilyen a másik pécsi körzetben az ex-jobbikos képviselő, Hencsei), addig Mohácson, ami biztos fideszes körzetnek számít, már nincsenek hirtelen függetlenné váló indulók.

Bognár alpolgármesteri pályája mérsékelten volt sikeres, nagyon csúnyán összerúgta a port a városvezetéssel, azonban Mellár és a Mindenki Pécsért Egyesült viszonylag sokáig kiállt mellette. Ezért is meglepő, hogy miért indul rá Mellárra, a tette finoman szólva sem túl elegáns. Hogy egészen pontosan milyen motivációja van Bognárnak, azt csak sejtjük, mindenesetre az sokat sejtet, hogy a Fideszhez rendkívüli közeli Pécs Aktuál új sztárja lett Bognár, akik beszámoltak az egykori alpolgármester „cuki” kampányáról, vagy éppen a mai bábszínházas előadásáról (igen, ez tényleg megtörtént).

A Fidesznek és a Fideszhez-közeli médiának érthető a célja:

ellenzékinek tűnő jelöltek felfuttatása, ami megosztja majd a kormányellenes tábort. Nem újdonság ez, és szinte minden választáson találnak erre alkalmas figurákat, akik elvégzik a szükséges munkát.

Bognár szóvá tette, hogy sem nekünk, sem a többi „baloldali” (lapunk egyáltalán nem baloldali, a főszerkesztő például kifejezetten piacpárti, jobboldali értékrendeket vall magáénak – a szerk), lapnak nem volt ingerenciája megkérdezni őt, hogy miért is indul el a választáson, szerinte kifejezetten „ügyelünk rá, hogy ne szerepeljen a neve, mert attól félünk, hogy a kedvenc baloldali jelöltjüktől (sic!), venne el szavazatokat.

A Fidesz természetesen tudja, hogy Bognár és a hozzá hasonló jelöltek alapvetően kormányellenes, ellenzéki szavazókat tudnak megszólítani, és az ő szavazataikat tudják megosztani, így nem véletlen, hogy az elmúlt hetekben szokatlanul sokat szerepel kormányhoz közeli lapokban, ahol meglehetősen pozitív képet festenek róla, még a kormányellenes néhány mondatát is „elnézik neki”.

Ne feledjük: Bognár 2021 őszén indulhatott volna az előválasztáson, kihívhatta volna ott Mellár Tamást (ahogy tette ezt Nemes Balázs is), ám akkor valamiért mindezt nem tette meg. Most pedig valami egészen másért megteszi azt, hogy elindul a választáson.

Az olvasókra bízzuk mind Bognár, mind Hencsei motivációját.