Kozármislenyben ezen a szombaton délelőtt 10 órakor a Városháza előtt fogták meg egymás kezét a résztvevők, és tettek együtt egy kellemes kis sétát a városukban élő autista fiatalokért. A kozármislenyi Fészek Otthonban élők kedves műsorukkal, mosolyukkal, ölelésükkel hálálták meg a kék sétára vállalkozók önzetlenségét.

Az Autizmus Világnapja alkalmából Hamvas Éva, a Kozármislenyben működő Fészek Otthon vezetője invitálta 2022-ben is sétára azokat, akik szeretnek mozogni, és már ismerik az otthon lakóit, szívesen találkoznak velük, azokat akik még nem ismerik, de szívesen találkoznának a Fészek Otthon lakóival, munkatársaival, azokat akik szerették volna kifejezni a szolidaritásukat az autizmussal élők felé, és úgy általában a más adottságokkal rendelkezők iránt, azokat akik szerettek volna részt venni a tudatformálásban, segíteni a többségi társadalmat a megértésben, elfogadásban, akik szerettek volna részt venni egy kellemes és hasznos közösségi eseményen, vagy csak egyszerűen jól akarták érezni magukat egy jó befogadó, és elfogadó társaságban.

Az Autizmus Világnapja alkalmából a Városháza előtt gyülekezőket köszöntötte és beszédet mondott Tuza Julianna alpolgármester asszony. Egy rövid séta után a Kozármislenyi Művelődési Központhoz érkeztünk, ahol a Fészek Lakóotthon fiataljai egy kellemes kis műsorral kedveskedtek a kékbe öltözött résztvevőknek. A Művelődési Központban működő Mokka Kultúrpresszó idén ismét gyűjtött a Fészek Otthon fiataljainak. A jótékonysági ischler vásáron minden egyes megvásárolt süti árából 200 ft-ot a Fészek Otthon javára ajánlottak fel. A kék szívecskékkel díszített desszertek nem maradtak gazdátlanok, megédesítette a sétán résztvevők délelőttjét.

A kozármislenyi “Fészek” Otthon 2000. január elsejével kapta meg működési engedélyét 11 férőhelyre, és 2011 óta telt házzal működik a városban. A családi házban a lakószobák egy, illetve kétágyasak, melyekhez szintenként külön fürdőszoba tartozik. Az Élet-esély Egyesület “Fészek” Otthona a lakóinak a fogyatékosságukhoz mért legnagyobb mértékű önállóság elérését tűzte ki céljául. A lakókörnyezetbe, és a társadalomba való beilleszkedésüket kívánják elősegíteni, illetve munkába állásuk alapfeltételeit megteremteni. Az otthon életében a lakók egyéni adottságaik, képességeik, és önkéntes vállalásaik szerint vesznek részt. 

2007. december 18-án az ENSZ április 2-át jelölte ki az Autizmus Világnapjának azzal a céllal, hogy felhívja a világ figyelmét az autizmusra, az autizmus spektrum zavarra, amely tízmilliókat érint a Földön. Az Autizmus Világnapja ENSZ határozat, amely arra kéri a tagállamokat, hogy ezen a napon minden évben tegyenek meg lépéseket annak érdekében, hogy az autizmust minél szélesebb körben megismerjék a társadalmaikban.

Az elmúlt években már hagyományosan az Autizmus Világnapján, a  „Ragyogj kéken!” kampány keretében világszerte kék fényben világítanak meg többek között olyan ikonikus épületeket, mint például a londoni Big Ben, vagy a New York-i Empire State Building. Magyarországon a Szabadság-szobor mellett az ország számos városában öltöznek kék színbe az épületek, és szerveződnek programok ezen a napon.

Fotónk a kozármislenyi ma délelőtti kék sétán készült, amit Tuza Julianna alpolgármester asszony, és Hamvas Éva, a kozármislenyi Fészek Otthon igazgatója vezetett.