Sok múlik a bizonytalanokon! Vonta le a következtetést a Publicus Intézet a legutolsó mérései alapján. A holnapi választást megelőző közvélemény kutatásukban  vizsgálták a kormány és az ellenzék támogatottságát.  A kutatásban csakis a hazai listás szavazatok aktuális állását mérték. Meglátásuk szerint a felmérések alapján ugyanannyi voksra számíthat a biztos kézzel szavazó pártválasztóknál a Fidesz és az ellenzék. Vagyis az ellenzéknek a hátralévő időben a bizonytalankodókat kell meggyőznie.

A Publicus Intézet által megkérdezettek 51 százaléka inkább nem elégedett azzal, ahogy az országban mennek a dolgok. Arányuk (folytatva a trendet) 3 százalékponttal növekedett a múlt havi mérésünkhöz képest. A bizonytalan szavazók többsége (56 százalék) inkább elégedetlen azzal, ahogy Magyarországon mennek a dolgok. A Fidesz szavazók 15 százaléka is így nyilatkozott, illetve szinte az összes ellenzéki szavazó (96 százalék). A válaszadók 46 százaléka inkább elégedett azzal, ahogy az országban mennek a dolgok. Ezt mondta a Fidesz szavazók 83 százaléka, a bizonytalan szavazók 39 százaléka, illetve az ellenzéki szavazók 4 százaléka.

Holnap, április 3-án, reggel 6 órakor nyitnak a választóhelyiségek. Addig is néhány általánosan fontos tudnivaló a 2022 évi választásról:

Április harmadika, vasárnap az országgyűlési képviselők megválasztásának időpontja. A választáson egyéni jelöltekre és pártlistákra szavazhatunk.

A parlamenti választáson 199 mandátumért folyik a verseny:

  • 106 egyéni, és
  • 93 listás hely sorsáról döntenek a magyar választópolgárok.

Egyéni jelöltek:

A választásra húsz jelölőszervezetnek sikerült egyéni jelöltet állítania, de mind a 106 egyéni választókerületben csak két szervezet, a Fidesz-KDNP, illetve a DK-Jobbik-Momentum-MSZP-LMP-Párbeszéd tudott jelöltet állítani a Nemzeti Választási Iroda adatai szerint.

Pártlisták:

A korábbi választásokon megszokott húsz területi lista helyett egy országos pártlistára szavazhatunk. A szavazólapon az alábbi hat szervezet neve és emblémája fog szerepelni:

1. DK-Jobbik-Momentum-MSZP-LMP-Párbeszéd
2. Normális Élet Pártja
3. Magyar Kétfarkú Kutya Párt
4. Megoldás Mozgalom
5. Mi Hazánk
6. Fidesz-KDNP