Kalandozz a világegyetemben az áprilisi hétvégén is!

Lenyűgöző vetítésekkel, érdekes csillagászati információkkal, és földöntúli utazásokkal vár ezen a borongós hétvégén is minden érdeklődőt Pécsett a Planetárium! Biztonsági öveket becsatolni, fénysebességgel indul útnak a Planetárium képzeletbeli űrhajója!

Április 9, szombat 11 óra: Helyünk a világegyetemben

Az előadás a planetárium működésének általános ismertetésével kezdődik. Rövid tájékozódás a csillagok, csillagképek között, mely a Digitárium minden látványelemét bemutatja.

A műsor szerkezete az ismerttől az ismeretlen, a közelitől a távoli felé kalauzolja a nézőt.

A tematikában bemutatkozik a Föld, mint égitest, a Naprendszer égitestei, a Tejútrendszer és az ember által ismert Világegyetem galaxisai, egyéb objektumai. Ez a képzeletbeli tér-idő utazás ad választ az érdeklődőknek a fizika és a csillagászat mai, a végtelen Univerzumról alkotott képéről. Az előadás hatéves kortól bármely korosztálynak javasolható, időtartama 50 perc. Dr. Czigány Szabolcs előadása.

Április 9, szombat 15 óra: A világűr felfedezése – Érdekességek az űrkutatás történetéből

50 perces Planetáriumi előadás bármely korosztálynak 8 éves kortól. Az emberek mindig vágytak a Földön kívüli világ és más égitestek elérésére. Ezt a kalandot az űrhajózás megindulása tette lehetővé. Az előadás során a fontosabb eseményeket, kiemelkedő emberi és gépi teljesítményeket ismerheti meg a látogató. Részesei lehetnek Gagarin és az űrsikló fellövésének, az űrsétának, a Holdra szállásnak, valamint betekintést nyerhetnek a Nemzetközi Űrállomás fedélzetére ott készült panoráma felvételek segítségével. Megfigyelhetik a Földet a világűrből, továbbá ellátogathatnak más bolygók közelébe és a Naprendszeren túlra is.

Április 9, szombat 16 óra: Kalandozás a csillagos égbolton

Digitárium segítségével egy pontos égboltképet kap a látogató, melyet derült idő esetén a valóságban otthon is megfigyelhet. A szabad szemmel látható égbolt változásait, a Hold mozgását, a bolygók lassú elmozdulását és a csillagképeket sorakoztatja fel a bemutató. A műsor a Digitárium segítségével végig kalauzolja a nézőt a nevezetes földrajzi szélességeken, Egyenlítőtől a térítőkön és Sarkkörön keresztül egészen a Pólusokig. A műsorban még bemutatásra kerül a Föld, mint égitest, a Naprendszer égitestei, a Tejútrendszer és az ember által ismert Világegyetem galaxisai, egyéb objektumai. A magas színvonalú látványtechnika minden eleme bemutatásra kerül az égbolton történő kalandozás során.

Április 10, vasárnap 11 óra: Mesék az űrhajókról – Vilmos egér a világűrben

Vilmos egér egy kíváncsi egérke, aki a Zsolnay Negyed kertjében lakott.
Állandóan figyelte a bolygókat és a Holdat.

Elhatározta, hogy felrepül a világűrbe, ezért meglátogatta a planetáriumot, ahol sok hasznos dolgot megtudott az űrutazásról. Űrhajót épített, amivel feljutott Föld körüli pályára, majd azon túl. Megtapasztalta a súlytalanságot, megnézte a műholdakat és a Nemzetközi Űrállomást. Első egérként eljutott a Holdra és a Marsra is.

Az előadáson Vilmos egérkével együtt az óvodás és kisiskolás korú gyermekek is megismerkedhetnek az űrhajózás alapfogalmaival, érdekességeivel.

Április 10, vasárnap 15 óra: Csillagképek, legendák: A tavaszi égbolt

Az előadás a csillagászat mellett a mitológiát, történelmet is kedvelőknek ajánlott.

Az előadás negyedévente, vagyis évszakonként változik az aktuális, hazánkból látható esti égboltnak megfelelően. A digitárium segítségével egy pontos égboltképet kap a látogató, melyet derült idő esetén a valóságban otthon is megfigyelhet. A szabad szemmel látható égbolt változásait, a Hold mozgását, a bolygók lassú elmozdulását és a csillagképeket sorakoztatja fel a bemutató. A tájékozódást segítő, csillagképeket figurálisan megjelenítő vetítés a csillagképekhez fűződő mitológiai történeteket, mondabeli elképzeléseket, és a csillagképek kialakításának bolygók elnevezésének egykori logikáját mutatja be.

Április 10, vasárnap 15 óra: Kalandozás a csillagos égbolton

Digitárium segítségével egy pontos égboltképet kap a látogató, melyet derült idő esetén a valóságban otthon is megfigyelhet. A szabad szemmel látható égbolt változásait, a Hold mozgását, a bolygók lassú elmozdulását és a csillagképeket sorakoztatja fel a bemutató. A műsor a Digitárium segítségével végig kalauzolja a nézőt a nevezetes földrajzi szélességeken, Egyenlítőtől a térítőkön és Sarkkörön keresztül egészen a Pólusokig. A műsorban még bemutatásra kerül a Föld, mint égitest, a Naprendszer égitestei, a Tejútrendszer és az ember által ismert Világegyetem galaxisai, egyéb objektumai. A magas színvonalú látványtechnika minden eleme bemutatásra kerül az égbolton történő kalandozás során. Planetáriumi előadás 8 éves kortól bármely korosztálynak.