A hajnali derengésben rózsaszín pad és Petőfi Sándor mellett a mai reggelen verstekercsek és helyi nyugdíjas aktivisták várták a kozármislenyi közösségi közlekedéssel utazókat. Csodálatosan vidám, napsütéses reggelre ébredtünk ma, április 11-én, a Magyar Költészet Napján Kozármislenyben. Rímek zenéjét vetítették papírra a Civilek Kozármislenyért összefogás tagjai 80 darab verstekercsen. Két kozármislenyi civil szervezet baráti kapcsolatának alkotásait a versszerető Kozármislenyi Nyugdíjasok Egymásért Egyesületének tagjai ajándékozták ma reggel az utazóknak. Az ügyszerető „kék pólósok” kosárkákban vitték a hírt: KÖLTÉSZET NAPJA VAN MA! Mosolyokkal, elfogadással, azonnali olvasással, szeretettel fogadták az iskolába igyekvők, és a dolgozni indulók a lelküknek szánt, kora reggeli ajándékot.

„SZABADSÁG, SZERELEM” Kedves Kozármislenyi Polgárok! Kedves Városkánkon Átutazók! Szeretettel kérünk benneteket, hogy ha Pécs felé utaztok, nézzetek körültekintőn a buszmegállókra! Nemzeti színű zászlófüzéreket helyeztünk ki a Magyar Költészet Napja alkalmából Petőfi idézetekkel. Ámbátor tudjuk, hogy április 11. József Attila születésnapja, de 2022. évet Petőfi Emlékévnek nevezték el abból az alkalomból, hogy nagy költőnknek 2023. január 1 – én lesz születésének bicentenáriuma. Ez az év a megemlékezés előkészítő éve. Kozármisleny érzékeny minden neves eseményre. A Kozármislenyi Nyugdíjasok Egymásért Egyesület ötletgazdái – egy fiatal segítővel – vonják be a lakosságot a költészet szeretetébe. Az Öregfaluban tevékenykedő civil csoport verstekercsekkel kínálja meg holnap reggel az utazókat. A stafétát a szépkorú csapat viszi tovább, s így mind a négy buszmegálló utazóközönsége háromnegyed hétkor részesül egy tartalmas reggeli lélektöltekezésben. KÖSZÖNTSÜK EGYÜTT A MAGYAR KÖLTÉSZET NAPJÁT!” – olvasható Tarcsay Gyöngyvér Kozármislenyi Nyugdíjasok Egymásért Egyesületének vezetőjének közösségi oldalán.

1964 óta ünnepeljük április 11-én, József Attila születésnapján a Magyar Költészet Napját. A költészet napja alkalmából a kezdetek óta minden évben irodalmi előadóesteket, könyvbemutatókat, költőtalálkozókat, és költészeti versenyeket szerveztek a magyarországi települések művelődési házai.

Az első költészet napi ünnepet 1956-ban tartották Magyarországon. A Magyar Írók Szövetségének javaslatára 1963-ban döntöttek az ünnepnap április 11-re, József Attila születésnapjára történő időzítéséről. A kezdeti évek időszakában előtérbe helyeződött a munkásmozgalmi líra. A későbbiekben az ünnep egyre inkább eltávolodott ettől az irányzattól, és egyre inkább a klasszikus, illetve a kortárs költészet került előtérbe.

napjainkban pedig a versszerető szervezők a Kozármislenyihez hasonló kreatív programokkal, rendezvényekkel tisztelegnek a magyar líra, és annak művelői előtt, miközben felhívják a figyelmet a magyar vers szépségeire, illetve annak fontosságára.