Külföldi oldal rangsorolta be a Balaton parti várost, Keszthelyt, a legszebb európai tóparti települések listáján a kilencedik helyre.

Az Uswitch.com még a turistaszezon előtt, és a kellemesen meleg, a tóparti települések igazi csúcsszezonja előtt indította el a legjobb európai tóparti településeket rangsorolát, az európai üdülőhelyek, turista csalogató látványosságok, és a pihenést szolgáló szolgáltatásokat felvonultató listán egy magyarországi, egy balatoni település is helyet kapott, írta meg a vince.hu.

A települések vonzerejének értékelés során 4 szempontot vettek figyelembe a rangsorolók:

  • napsütéses órák száma a nyári hónapokban
  • átlaghőmérséklet
  • vízhőmérséklet
  • zöld felület aránya a településen

Az előkelő első helyet egy olaszországi település, Bolsena vitte el, az olasz város a Bolsena-tó partján található, Rómától mindössze 100 km-re. Nekünk, magyaroknak azonban nem szükséges Itáliáig utaznunk ahhoz, hogy egy olyan szép tóparti településre és a hozzá kapcsolódó kellemes időtöltésre találjunk, ami ráadásul a listán is szerepel, mert az élmezőnyében szereplő Zala megyei város Keszthely egész évben várja a hazai turistákat látványosságaival és programjaival. Mindezek mellett a Balaton parti település 195 napfényes órával, 26 fokos nyári átlaghőmérséklettel, valamint a nyári időszakban átlagosan 24 fokos Balaton, és a 62 százalék zöld felületnek köszönhető az eredmény, hogy Keszthely a 9. helyre került a listán.A Top 10 európai tóparti város listája a következő:

  1. Bolsena (Olaszország)
  2. Sainte-Croix-Du-Verdon (Franciaország)
  3. Limone Sul Garda (Olaszország)
  4. Castiglione del Lago (Olaszország)
  5. Mörbisch am See (Ausztria)
  6. Orta San Giulio (Olaszország)
  7. Morcote (Svájc)
  8. Sirmione (Olaszország)
  9. Keszthely (Magyarország)
  10. Menaggio (Olaszország)

Forrás: in.hu

Fotó: wikimedia.org