„ A tánc a lélek nyelve!” – vallotta Martha Graham. Április 29-én, Kozármisleny is megünnepelte a tánc világnapját.

Kellemes napsütésben a Szigeti Oktávia Táncművészeti Alapítvány tanítványai hívták fel, több kozármislenyi helyszínen is – többek között a Művelődéi Központ, a Sportcsarnok, a Janikovszky Éva Általános Iskola – közelében a helyiek figyelmét a jeles napra. A közreműködő gyerekek, akiknek immár 12 éve együtt dobban a szívük, és összekapcsolódik a lelkük a kultúra, a kibontakozás, a személyiség fejlődés, és a modern tánc útján az alapítvány táncóráin, ugyanolyan örömmel ünnepeltek a Tánc Világnapját, mint a nézők.

„Felfedezés! A tánc, számomra a létezés maga, test-lélek-szellem harmóniája, az élet ritmusa, a szabadság, az önkifejezés, az összeolvadás a természettel. Tanítás és tanulás, megértés, elfogadás és szeretet. Aki táncol, gyógyul, harmóniába kerül önmagával, felszabadul a lelke, a teste élettel teli, átjárja a ritmus, az életenergia! Nekem minden napom a táncról szól és hálásan megköszönöm Istennek, hogy ez lehet a hivatásom.” – osztotta meg az érzéseit a táncról Szigeti Oktávia, a Magyar Táncművészeti Egyetem, Moderntánc és Színházi tánc Tanszék docense, a Szigeti Oktávia Táncművészetért Alapítvány kuratóriumi tagja, alapítója.

Április 29-én, a Tánc Világnapján az UNESCO Nemzetközi Táncbizottságának ösztönzésével illetve irányításával a világ mindenféle táncát ünnepeljük, legyen az hagyományos vagy éppen modern tánc.

Az UNESCO Nemzetközi Színházi Intézetének, Nemzetközi Táncbizottsága hozta létre az ünnepet 1982-ben. Az ünnep időpontját a nemzetközileg elismert, francia Jean- Georges Noverre táncos- és balettművész születésnapjára időzítették.

A nemzetközi táncnapon a tánc népszerűsítése a cél. Ezen a napon tömegek megmozgatásával és táncba szólításával igyekeznek a szervezők és a táncosok világszerte arra ösztönözni a kormányukat, hogy minél nagyobb teret szenteljenek a táncnak az érintett országok oktatási rendszerében. Próbálják felhívni a figyelmet arra, hogy a táncoktatás az egyik legkulturáltabb mozgásforma, amely könnyedén beiktatható a tanrendbe, az alapfokú oktatástól egészen az egyetemig.

A tánckultúra egy az emberi létezéssel, és történetének kezdete is egybeesik az emberiség történetének kezdetével. A tánc megítélése napjainkban mégis ehhez mérten világszerte alacsony szinten áll. Alkis Raftis professzor, a Nemzetközi Táncbizottság elnöke 2003-as táncnapi beszédében kifejtette, hogy: „200 ország felének hivatalos szövegeiben nem is esik szó a táncról, s ennek a művészetnek a támogatására nincs külön alap létrehozva.”

A 2005-ös évben a Tánc Világnapjának eseményei az alapfokú oktatásra koncentráltak.

2006-os évben „Világ táncosai, egyesüljetek!” jelszóval, társaságok létrehozására buzdították a táncosokat. A 2007-ben a nemzetközi táncnapot, az utánpótlásnak, a jövő nemzedékének vagyis a gyermekeknek címezték.