Az ellenzék történelmi választási vereséget után a Jobbiknál osztottak, szoroztak és arra jutottak, hogy a jelenlegi irány helyes, helyénvaló, érdemes folytatni, vélhetően a párt a kilenc Parlamentbe juttatott képviselővel is elégedett, és az sem zavarja őket, hogy egyetlen egy egyéni körzetet sem nyertek meg. Más magyarázat nincs, hogy Jakab Péter maradhatott a pártelnök, egy ennyire súlyos kudarc után.

Jakab persze igazi sztár az ellenzéki keménymag számára: a bőrdzseki menő, ő nem holmi ficsúr, aki öltönyben parádézna, a Parlamentben is jól megmondja a tutit, a baromfi párizsival pedig melyik magyar ember ne tudna azonosulni? Lám, ő is egy közölünk, ő is azt eszi, amit mi, és még Kövér Lászlót is kiosztja, hogy aztán a híveivel fizettesse meg a büntetést, hiszen neki nyilván nem telik rá a képviselői díjazásából. Abból csak párizsira futja, abból is csak az akciósra.

Jakab műsorával egy gond van: a fanatikus ellenzéki táboron túl mindenki számára taszító, a fanatikus ellenzéki tábor létszáma meg éppenséggel fele akkora, mint a Fideszé, az O1G B-középpel nemhogy választást nem lehet nyerni, de a kétharmadot sem lehet megakadályozni, annyira kevesen vannak. Jakabot egyébiránt a 2021-es ellenzéki előválasztás is beárazta:

bár az előadásai népszerűek a DK-s mamák körében, Facebookra is hozza a lájkokat, csak éppen szavazatra nem lehet mindezt váltani.

Jakab és a Jobbik már az előválasztáson is méretes pofonba szaladt bele, ezt pedig a 2022-es országgyűlési választás tetézte be, az egyetlen ellenzéki párt lett a Jobbik, amelyik egyetlen nyamvadt egyéni körzetet sem tudott nyerni, és az egyetlen – ellenzéki szempontból – bukott budapesti körzet is épp nekik köszönhető. A korábbi egy milliónál is nagyobb Jobbik tábor mérhetetlenül alacsonyra zsugorodott, a volt szavazók többsége lelépett a Mi Hazánkhoz meg a Fideszhez, a Jobbik-frakció létszáma pedig kisebb lett, mint valaha.

Azonban minden jel arra mutat, hogy Vona Gábor egykori pártjának tagjai úgy gondolják, ez a jó irány, más magyarázat nem lehet arra, hogy a kétszer is hatalmasat bukó elnököt simán újraválasztották. Jakab ráadásul duplán örülhet, az elnökségbe is a hozzá hű emberek kerültek, elhajlás aligha lesz, tegyük hozzá, az elmúlt két-három évben a pártot számtalan politikus hagyta ott épp a pártelnök személye miatt. Gondoljunk Varga-Damm Andreára, Bencsik Jánosra vagy Bana Tiborra, és őket talán Stummer János is követni fogja.

Alighanem a 2024-es EP-választás az összes ellenzéki pártot és pártelnököt be fogja árazni, ott el fog dőlni, hogy a magyar választóknak tényleg Jakab burgonyázós, tésztázós, ficsúrozós, mű-proli karaktere, vagy esetleg  ahelyett valódi szakpolitika kell. A demagógia 2021 őszén már egyszer elbukott, azonban a milliárdos párttámogatásból élő Jobbiknál úgy látszik mindez nem számít: még négy évig jön a pénz, az pedig hogy utána mi fog történni, túl messzinek tűnik még innen. Attól tartok, keserű lesz a kijózanodás a következő országgyűlési választáson…