Megjelent szombat este az extraprofit adókról szóló kormányrendelet, miután A kormány szombati ülésén elfogadta a korábban már bejelentett extraprofit adóról szóló kormányrendeletet, ami aztán este meg is jelent a nyilvánosság előtt. Csemegéztem néhány részletet a ma hajnali 24.hu cikkéből. A linkre kattintva olvashat további részleteket is.)

Talán a legtöbbeket érintő kérdés az, hogy a kiskereskedőknek a jelenleg fizetett kiskereskedelmi adójuk 80 százalékát kell befizetniük pótadóként 2022-ben. Jövőre, vagyis 2023-ban pedig megemelkedik a kiskereskedelmi adó, amelynek mértéke 500 millió forintot meghaladó, de 30 milliárd forintot meg nem haladó bevétel után 0,15 százalék, a 30 milliárd forintot meghaladó, de 100 milliárd forintot meg nem haladó része után 1 százalék, a 100 milliárd forintot meghaladó része után 4,1 százalék lesz.

Az új adó a  gyógyszerforgalmazókat sem kíméli, mert a társadalombiztosítási támogatásnak a termelői árral vagy importbeszerzési árral arányos részére a 10 ezer forintot meg nem haladó termelői áras gyógyszerek esetén 20 százalékos, a 10 ezer forintot meghaladó termelői áras gyógyszerek esetén 28 százalékos mértékű befizetési kötelezettség terheli.

A már korábban bejelentetteknek megfelelően emelkedik a dohánytermékek, az szeszes italok jövedéki adója, valamint a népegészségügyi adó mértéke, amely az energiaitalokat, üdítő italokat, sós snackeket, ízesített söröket érinti.

A nyári utazások előtt egyáltalán nem mellékes, hogy ezután a repülőjegyadóra két tarifa született. A kormányrendelet szerint utasonként 3900 forintot kell fizetni, ha ha az utas végső úti célja az Európai Unió, Nagy-Britannia, Észak-Íroszrszág, valamint Albánia, Andorra, Bosznia-Hercegovina, Észak-Macedónia, Izland, Koszovó, Liechtenstein, Moldova, Monaco, Montenegró, Norvégia, San Marino, Svájc, Szerbia és Ukrajna. Végső úti céllal más országokba repülő utasonként pedig 9750 forint a hozzájárulás mértéke.

A kiskereskedelem mellett az értékpapír piacon megkötött ügyleteknél a tranzakciós illeték alapja a pénzügyi eszköz ügyfélszámlán (értékpapírszámlán) jóváírt értéke (vételára). Amennyiben ez az érték külföldi pénznemben van meghatározva, akkor a Magyar Nemzeti Bank által közzétett, a teljesítési napon érvényes hivatalos devizaárfolyamon kell forintra átszámítani. (A megfogalmazásból az következik, hogy az illetéket csak az értékpapír vételekor kell megfizetni.) Az értékpapírügyletek tranzakciós illetéke 0,3 százaléka, de vételenként legfeljebb 10 ezer forint. (Ez megegyezik az átutalások illetékével). Mentes az értékpapírügyleteket terhelő tranzakciós illeték alól a pénzügyi eszköz vétele, ha a befektetési szolgáltatást a Magyar Államkincstár vagy a Posta Elszámoló Központot működtető intézmény nyújtja.

Forrás: 24.hu