Jakab Péter tegnap lemondott a Jobbik elnöki posztjáról, jóval később, mint ahogy ennek meg kellett volna történnie: ugyanis Jakab legkésőbb 2021 őszén, az előválasztáskor megbukott, akkor amikor a második fordulóba sem tudott bejutni. Azonban ezt követően újabb komoly pofont kellett elszenvednie – igaz nem egyedül – a 2022-es választásokkor. A Jobbik-frakció mérete drámai mértékben zsugorodott, a párt kiüresedett, a Google segítsége nélkül az emberek többsége háromnál több jelenlegi jobbikos politikust sem tudna felsorolni, és ez nem véletlen, pláne nem az emberek hibája. A Jobbik korábbi húzónevei, szakpolitikusai Jakab-regnálása alatt leléptek a pártból, nem voltak hajlandók nézni azt, ami az egykoron milliós szavazótáborral rendelkező nemzeti-radikális pártból lett.

Jakab szó szerint a pofánkba tolta a demagógiát, és bár ez Facebookon hozott bőven lájkokat, érdemi eredményt nem lehetett vele elérni. Hiába a kemény hangvételű és sokszor nívótlan felszólalások a Parlamentben, hiába a parizerezés, a nép egyszerű gyermekének az eljátszása, ez maximum az O1G-tábort tudta lázba hozni, Fideszből-kiábrándult, bizonytalan, korábban nem szavazó választókat nem. Azt pedig 2010 óta láthatjuk folyamatosan, hogy mindig többen vannak, akik Orbánra szavaznak, mint akik Orbán-ellen.

Jakab körül botrányok is voltak szépszámmal, házasságtöréssel vádolták meg, korábbi karlendítő képviselőket próbált védeni, a szocialisták korrupcióval alaposan meggyanúsított képviselőjét, Tóth Csabát is vállalhatatlanul sokáig támogatta, de olyan is előfordult, hogy a fidesszel együtt szavazott meg homofób törvényeket a Parlamentben.

Nagyon régóta hallani a zúgolódást a Jobbik-berkein belül, többen is azzal vádolták Jakabot, hogy egy szűkkörrel közösen kisajátította a pártot, miközben történelmének legrosszabb eredményét érték el a választáson, soha ennyire kevés képviselőjük még nem volt, egyetlen egyéni körzetet sem tudtak nyerni, nagyon fontos forrásokat és pozíciókat veszítettek el. A Jobbik Jakab regnálása alatt végtelenül kiüresedett, az egyetlen kommunikációs paneljük Orbán megállás nélküli szapulása volt, az érdemi javaslataik – ha egyáltalán voltak – egyáltalán nem jöttek át. Orbánt lehet kritizálni, azonban csak arra politikát felépíteni, hogy Orbán lop/hazudik/vagy egy g.ci nem lehet, és nem is szabad. Ez a politika bukásra van ítélve, az emberek ugyanis nem valami ellen, hanem valami mellett szeretnének szavazni.

A Jobbik Jakab Péterrel a soraiban ezt az opciót nem tudta megvalósítani, ezt a szerepet nem tudta betölteni. Hogy ezek után mi lesz a tagságát, erőforrásait és szavazóit elveszítő Jobbikkal, az egy jó kérdés, Jakab egyelőre marad a párt frakcióvezetője, de egyáltalán nem lennénk meglepve, ha tovább szakadna Vona Gábor egykori oly erős pártja.