A fellebbviteli főügyészség indítványával egyetértve a Pécsi Ítélőtábla helybenhagyta az elsőfokú bíróság ítéletét annak a vádlottnak a büntetőügyében, aki halálosan bántalmazta a vele közös háztartásban élő édesanyját.

A Baranya megyei településen lakó 53 éves férfi 2019-ben hamis közokiratot készítve doktori címet jegyeztetett be magának a közhiteles nyilvántartásba azért, hogy vélt képzettsége alapján orvosi álláshoz jusson. Állásinterjúi azonban nem voltak sikeresek, így édesanyjával élt, aki nyugdíjából tartotta el. Édesanyjával való viszonya feszült volt, sok volt köztük a veszekedés.

2019. augusztusában a vádlott és édesanyja között szóváltás alakult ki, amelynek során a vádlott a sértettre támadt, végtagjait összekötözte, többször megütötte, illetve késsel megszúrta. Végül áldozatát magára hagyva másnap reggel a lakásból távozott. A bántalmazás következtében a sértett életét vesztette.

A vádlottat az elsőfokú bíróság a 2022. februárjában hozott ítéletével különös kegyetlenséggel, a bűncselekmény elhárítására idős koránál fogva korlátozottan képes személy sérelmére elkövetett emberölés bűntette, közokirat-hamisítás bűntette, valamint – egy korábban elkövetett bűncselekmény okán – becsületsértés vétsége miatt életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte azzal, hogy feltételes szabadságra 25 év elteltével bocsátható.

Az elsőfokú ítélet ellen a védelem enyhítés iránt fellebbezett. A Pécsi Fellebbviteli Főügyészség az ítélet helybenhagyására tett indítványt.

A Pécsi Ítélőtábla a mai napon kihirdetett jogerős határozatával az elsőfokú bíróság ítéletét helybenhagyta.