Elképesztően nagy győzelmet aratott tegnap a magyar válogatott Anglia ellen idegenben. Nem túlzás, hogy világraszóló, történelmi sikert ért el a csapat: 4-0-ra győztünk! A siker történelmi léptékét jól jelzi, hogy Anglia hazai pályán legutóbb 1928-ban kapott ki négy góllal, akkor a skótok 5-1-re nyertek.

A mérkőzés után Marco Rossi szövetségi kapitány nyilatkozott a sajtónak:

„Tudtuk, hogy nehéz meccset játszunk majd Anglia ellen, amelyen szenvednünk kell. Nos, szenvedtünk is, de együtt tettük. Mindenki nagy áldozatokat hozott a csapatért, mindenekfelett a csatárok, akik rengeteget futottak, és sokat segítettek a csapatnak, ők jelentették az első védelmi vonalat. Igen, elismerem, olykor mázlink volt, csakhogy a játékosok egytől egyik betartották a taktikai utasításokat, mindenki a csapat érdekeit helyezte az első helyre. Senki sem számított arra, hogy négy meccs után vezetjük a csoportot, úgyhogy a játékosaim, a stábom, és egész Magyarország miatt nagyon boldog vagyok.

A szövetségi kapitány kitért saját szerepére is: „Csányi Sándor elnök úrnak és Orbán Viktor miniszterelnök úrnak is azt mondtam a kinevezésem után, hogy szeretnék nyomot hagyni a magyar futballban. Azt hiszem, ez most megtörtént.”

Rossi kérdésekre válaszolva elmondta, hogy Angliát továbbra is a „világ egyik legerősebb csapatának” tartja. A győzelmet a csoda kategóriába sorolta, majd kitért arra is, hogy még nem fogták fel a győzelem jelentőségét. „A futballban ugyanakkor gyorsan változik minden, szeptemberben már ismét Németország és Olaszország következik, utóbbi az egyetlen csapat, amelyik legyőzött minket a Nemzetek Ligája mostani kiírásában. Mondjuk, mivel olasz vagyok, mondhatjuk, hogy kedveskedtem a hazámnak egy kis ajándékkal…”

Végül kitért az ünneplésre is, Marco Rossi még azt is megosztotta, hogy szerdán Red Hot Chili Peppers koncertre megy.

Az M4 Sport kamerái előtt megszólalt néhány játékos is. A két gólt szerző főhős, Sallai Roland szerint most már számolni kell a magyar válogatottal. „Nagyon hosszú út volt, beérett a hosszú idő alatt elvégzett munka az új szakmai stábbal, tényleg egymásra találtak a játékosok és az edzők” – nyilatkozta. A szélső szerint az döntőtt, hogy jobban akarták a győzelmet, „csúsztunk, másztunk, csak gratulálni tudok mindenkinek.”

A legérdekesebb nyilatkozatot talán Szalai Ádám tette, aki rögtön kitért a mérkőzést megelőző esetre. Az angolok énekeltek és fütyültek a magyar himnusz alatt, a csapatkapitány szerint ez volt az a pillanat, amikor megnyerték a mérkőzést: „a himnuszunk alatti provokációra nem ült fel a közönségünk, kizárta ezt a tényezőt, és csak ránk koncentrált.”

Szalai kitért arra is, hogy rangidősként milyen érzés ebben a csapatban szerepelni: „Az ember 35 évesen elgondolkozik, mennyi meccse lehet még a válogatottban. Ha ilyen meccsek becsúsznak a végére csapatkapitányként, és látja, hogy teljesen mindegy, ki játszik, mert az egész csapat ilyen teljesítményre képes, feleleveníti bennem, hogy itt vagyok tizenkét-tizenhárom éve. Amit Marco kinevezése óta művelt a csapat, főleg úgy, hogy nem világklasszisok alkotják, mint az angol, a német vagy az olasz válogatottat, egészen megdöbbentő, milyen csapat alakult ki.”

Forrás: NSO, M4 Sport