Kora délután ért véget a kaposvári közgyűlés csütörtöki ülése, ahol Szita Károly javaslatára a Fidesz megszavazta a tömegközlekedési díjak, illetve gyermekvédelmi és szociális ellátások térítési díjainak emelését. Ezzel pont a legkiszolgáltatottabb réteget sarcolja meg a város. – írja a kpsvr.

Hiába tiltakoztak az ellenzéki képviselők, Szita Károly és a fideszes többség eltökélt volt a megszorító intézkedések megszavazásában.

A fideszes képviselők és a polgármester, többek között, felemelték a buszvezetőnél megváltható

buszjegy árát 25 százalékkal, illetve a havi bérlet árát 19,5 százalékkal,

ahogy azt már tegnap megírta a kpsvr. Az összes tömegközlekedési díjtétel átlagosan 12,8 százalékkal emelkedik július 1-jétől.

Felder Frigyes (LMP) kifogásolta, hogy pont a legzöldebb közlekedési formát sarcolja meg a Fidesz és alaptalannak nevezte a díjemelést, mert Péccsel és Szombathellyel összehasonlítva sokkal kevesebb járat közlekedik és már így is drágább a kaposvári tömegközlekedési szolgáltatás.

Szita Károly nem válaszolt a díjemeléssel kapcsolatban feltett kérdésekre, és nem is szólt hozzá az előterjesztéshez.

A fideszes képviselők a szociális ellátások díjait is felemelték. Jelenleg Kaposváron 587 fő részesül szociális étkezésben,

az áremelés 502 főt, tehát az ellátottak több, mint 85 százalékát fogja érinteni. Egyesek térítési díja 19 százalékkal fog emelkedni.

Az ellátottak többsége rendkívül rossz anyagi körülmények között él, így néhány ezer forint is sokat számít nekik havonta. Szita Károly és a fideszes képviselők éppen őket sarcolják meg a térítési díjak emelésével.

A házi segítségnyújtás díjemelését is megszavazta a kaposvári fideszes többség. Kaposváron 116 fő veszi igénybe a szolgáltatást, mindnyájukat érinteni fogja az emelés, különböző mértékben. Lesz olyan, akinek 70 forinttal fogják óránként emelni a térítési díját, de lesz olyan is, akinek 225 forinttal.

A jelenlegi 740 forintos óradíjat alapul véve a 225 forintos emelés 30 százalékos árnövekedésnek felel meg.

Emelkedni fog a rászoruló idősek étkezésének díja, illetve a fogyatékkal élők étkezési ellátásának díja is.

Pintér Attila (MSZP) emlékeztetett arra, hogy Szita Károly előszeretettel hangoztatta korábban, hogy „a bajban adni kell és nem elvenni.” Most baj van, de a Fidesz mégis elvesz a kaposváriaktól.

Felder Frigyes (LMP) elképesztőnek nevezte, hogy a válságban a Fidesz pont a legszegényebb réteg terheit emeli, akiket amúgy is hatványozottan súlyt az elemiszerek 20-30 százalékos emelkedése, hiszen jövedelmük jelentős részét élelmiszerre költik.

Szita Károly itt is néma maradt, nem válaszolt a felvetésekre, a fideszes képviselők pedig megszavazták a legszegényebbeket sújtó díjemeléseket.