Egy új tanulmány szerint a lágersör – ha mértékkel fogyasztják – javíthatja a férfiak bélrendszerének egészségét.

Kutatók felfedezték, hogy azok a férfiak, akik naponta egy alkoholos vagy alkoholmentes sört megisznak, változatosabb bélmikrobákkal rendelkeznek, ami csökkentheti bizonyos krónikus betegségek kialakulásának esélyét.

A mértékkel fogyasztott sör javíthatja a bélmikrobiótát, amely szerepet játszik az emésztésben, olvasható az Amerikai Kémiai Társaság Journal of Agriculture and Food Chemistry című folyóiratában.

A vizsgálatban 19 férfit osztottak két csoportra, akik négy héten át egy 330 ml-es üveg alkoholos vagy alkoholmentes lágert gurítottak le vacsora után.

A vizsgálati időszak végén mindkét csoport bélmikrobiomjában nagyobb volt a baktériumok sokfélesége, és egészségesebbé vált a bélrendszerük.

Napi egy sör bevitele, a kiegyensúlyozott étrend részeként, használható a mikrobiótánk javítására. Ugyanakkor óvatosan kell bánnunk az eredményekkel, nehogy túlzott sörivásra bátorítsuk az embereket

– így Ana Faria professzor, a tanulmány egyik szerzője. – tudtuk meg az Index nyomán.

A vizsgálatban részt vevő férfiak 23 és 58 év közöttiek voltak, és véletlenszerűen két csoportba osztották őket.

Arra kérték őket, hogy a vizsgált időszakban se a fizikai aktivitásukon, se az étkezési szokásaikon ne változtassanak. A kísérlet végére a székletminták azt mutatták, hogy a férfiak bélrendszerében nagyobb volt a baktériumok választéka.

Tanulmányok kimutatták, hogy ha többféle baktérium van jelen, az emberek kisebb eséllyel lesznek szívbetegek vagy cukorbetegek. – derült ki a kutatásból.