Nagyon próbált mindenkit nyugtatni a kancelláriaminiszter, azzal, hogy a magyar gazdaság továbbra is stabil.

10 órás ülésen van túl a magyar kormány, ezt követően tartott kormányinfót Gulyás Gergely kancelláriaminiszter.

A forint gyengüléssel kapcsolatban Gulyás azt mondta, hogy a gázár mozgatja jelenleg az árfolyamot, ezért gyengül az euró az USA dollárral szemben is.

A miniszter azzal nyugtatott mindenkit, hogy a magyar gazdaság továbbra is stabil, fogják tartani a 2022-es tervezett költségvetési hiányt.

Gulyás beszélt az eu-s helyreállítási alapról is. Mint mondta folyamatosan tárgyalnak az Európai Bizottsággal annak érdekében, hogy a visszatartott pénzügyi csomagot megkaphassa Magyarország.

Négy fontos területen elfogadta a kormány az Európai Bizottság ajánlásait az EU-s forrásokkal kapcsolatban: a nemzeti közbeszerzéseknél is 15 százalék lesz az egyszereplős beszerzések aránya. Korrupciós ügyekben az ügyészség döntésével szemben is legyen helye jogorvoslatnak, minden esetben a bíróság mondja ki, hogy megszűnik-e nyomozás, vagy ne történik vádemelés. Elfogadták azt is, hogy a jogalkotásban időt adnak a társadalmi konzultációra, a speciális jogalkotás arányát jelentősen csökkentik. Elfogadták azt is, hogy az uniós források jelentős részét az energiafüggetlenség biztosítására fordítják.

A miniszter elmondása szerint a magyar kormány mindent meg akar tenni azért, hogy minél inkább megvalósuljon az energiafüggetlenség. Amennyiben a magyar költségvetés megkapja az eu-s pénzeket, azokat nagyban e szektor fejlesztésére fogják elkölteni. 

Gulyás szerint ugyan a magyar kormány és a Bizottság már régen közel állna a tárgyalások lezárásához, ám a baloldali képviselők aknamunkája miatt ez nem tud megvalósulni. 

A déli határon súlyosbodik a helyzet, ezért 2200 határvadászt vesz fel a Belügyminisztérium. – írja az Ugytudjuk