Amelynek 95 %-át víz alkotja, és ezzel a tulajdonságával a szervezetünk számára kiváló hidratáló. Ám miközben a nyári hőségben az elvesztett folyadékot segít pótolni, közben a vitamin- és ásványi anyag igényünket is kiváló és nélkülözhetetlen elemmel feltölti.
A cukkini fogyasztása nagyon jó hatással van az emberi szervezet emésztésére. Mindez annak köszönhető, hogy többek között tartalmaz káliumot, foszfort, cinket, magnéziumot és kalciumot, és ezen felül gazdag A-, B1-, B2- és B6-vitaminokban.
Kiváló folsavforrás, pozitív élettani hatása még abban rejlik, hogy magas a rosttartalma. Rendkívüli emésztést segítő hatásának köszönhetően a cukkini enyhe hashajtóhatással bír.
Rendszeres cukkini fogyasztással jó hatással lehetünk az asztmatikus és a reumatikus panaszainkra.
Béta-karotin és C-vitamin tartalmának köszönhetően védi az érfalakat. A-vitamin-, folsav- és káliumtartalma fontos szerepet játszik a rák megelőzésében. Fogyasztása rendkívül előnyös a férfiakra nézve, mert egyes kutatások szerint a cukkini fogyasztása segíti megelőzni a jóindulatú prosztata-megnagyobbodást.
100 gramm cukkini a következőket tartalmazza:
Kalória: 16
C-vitamin: 8,8 mg
Szénhidrátok: 3,3 g
Rost: 1,2 g
Fehérje: 1,2 g
Zsír: 0,1
Mivel rendkívül jó hatással van a cukkini fogyasztás az emésztésre, így előnyös az étrendbe való beiktatása a fogyókúra idején, hiszen hatása a testsúlycsökkentésre kiváló.
Nem elhanyagolható az a tény sem, hogy mivel könnyen termeszthető, így az ára is pénztárcát kímélő, piacon, áruházakban beszereztető.
Táplálkozásunkkor előnyös tulajdonsága, hogy a tápcsatornáink számára laza szerkezeténél fogva könnyen hasznosítható zöldségféle. felhasználása rendkívül változatos. A magyar konyhában a legnépszerűbb a rántott cukkini, de salátaként, lecsóba, töltve, párolva, köretként, tészta feltétként remekül variálható, könnyű nyári finomság. A nyári kánikula egyik frissítő ínyencsége pedig a savanyított cukkini!
Fotó: pixabay.com