Tegyük fel, van egy biciklis futár, tudjátok ő az, aki meghozza az ebédet, meg este a pizzát.

Neki eddig volt teszem azt, havi 500 ezer forint bevétele, az évente 6 millió, abból befizette a KATA-t, 600 ezer forintot, és az 50 ezer forint környéki iparűzési adót. A többi megmaradt, habzsi-dőzsi, összejött egy évre 13 ezer euró, ami amúgy tök jónak számít itt. Egy tanárnak 6-7 ezer euróval kell beérnie. Évente. Mindegy is. Térjünk vissza a biciklis futárra.

KATA már nem lesz, vélhetően átvált általányadózásra. 6 millió forint esetén az SZJA 731 ezer forint lesz, azonban így már járulékot is kell fizetnie, TB-t, szochot. Természetesen az iparűzésiadó maradni fog, pontosabban némileg emelkedni.

Óvatos becslés szerint a korábbi 650 ezer forintos adó, 1 millió forint fölé fog emelkedni, nagyjából a mostani duplájára. A mesés 13 ezer euróból nagyjából 11800 euró fog megmaradni.

Szóval a biciklis futárnak úgy lesz kevesebb a bevétele, hogy nem fog kevesebbet dolgozni, mégis bukni fog cirka 500-600 ezer forintot, hála a kormánynak. Azonban a biciklis futár sem hülye, nem fog neki tetszeni, hogy ugyanannyit teker, mint eddig, de kevesebbet visz haza. Azt fogja mondani a cégnek, hogy ő bizony az új adózás miatt fizetésemelést kér. Ha pedig elég sok futár mondja ezt, akkora a cég nem fog tudni mást tenni, mit megadni azt. Az eddigi 6 millió helyett majd 6.5 millió forintot fognak keresni, és így marad ugyanannyi a nettó bevételük, mint eddig. A fizetésük tehát emelkedik, a bevételük stagnálni fog.

Azonban a cég sem hülye, ők sem akarnak kevesebbet keresni, ha ötezer futár fizetését kell megemelni, akkor bizony mit fognak tenni? Megemelik a kiszállítási díjakat, több pénzt fognak kérni az éttermektől, hogy kiszállítsák a kajáikat. Mit fog tenni az étterem?

Árakat fog emelni.

Mindezt ki fogja megfizetni?

Te. Meg én. Meg mindenki. A teljes társadalom. Remélem, ez mindenki számára érthető.