Lehetett volna okosan csökkenteni a rezsit, fenntarthatóan, hosszútávon is. Lehetett volna, de nem így cselekedett az Orbán-kormány. Ehelyett kaptunk egy bolsevik rezsicsökkentést, mely se nem okos, se nem fenntartható és még csak nem is zöld.

Mert milyen volt az orbáni rezsicsökkentés?

Olyan, mint a NER alatt bármi: átgondolatlan, erőből megoldott. Azt mondták, hogy ami eddig 100 forintba kerül, az holnaptól kerüljön 70 forintba. Nem volt mögötte semmilyen fejlesztés, koncepció, csupán egy fentről, mesterségesen irányított terv. Amíg 100 forintba került X mennyiségű energia, addig ki lehetett pótolni a költségvetést, azzal a 30 forinttal, amit a lakosság nem közvetlenül fizetett meg az áramért, gázért. Tegyük hozzá, és tisztázzuk le gyorsan: azt is mi fizettük meg, természetesen. Adott egy cég, mely kénytelen 100 forint helyett 70-ért adni valamit, a különbözetet pedig a kormány állta. A kormány bevétele pedig honnan származik? Igen, tőlünk, adófizető emberektől. Így tulajdonképpen az történt, hogy kifizettük a 70 forintot direktbe, és a maradék 30-at indirektbe, ez volt a példátlanul magas ÁFA, a végtelenül gyenge forint, és a gyenge szociálisháló.

A kormány láthatóan carpe diemben volt, nem gondolkodtak előre, nem foglalkoztak a jövővel, és egyszer sem tették fel a kérdést, hogy mi lesz, ha az a bizonyos X mennyiségű energia már nem 100, hanem 120, 150, vagy 200 forintba fog kerülni? Akkor hogy lehet majd 70-ért adni? Pontosan ez történt, ez történik, a rezsicsökkentés egyre többe került, tavaly már 800 milliárd forintot kényszerült a kormány kipótolni a szolgáltatócégeket, hogy azok ne menjenek csődbe, idén pedig extraprofitadót vettetek ki, különböző piaci szereplőkre. Akik természetesen a lakosságra hárították mindezt, tovább emelve az inflációt.

A rezsicsökkentés jelen formájában fenntarthatatlan, mindig is az volt, és az igazán szomorú az, hogy 2010 és 2020 között a példátlan európai és globális gazdaságinövekedés farvízén úszva lehetett volna ezt máshogy is csinálni.

Azokat a súlyos száz- és ezermilliárdokat melyeket a kormány az energiát szolgáltató cégekre költött el, melyekkel kipótolta azok veszteségeit, az EU-s forrásokat, a növekvő ÁFA-bevételeket és minden mást lehetett, sőt kellett volna okosabban elkölteni. Például arra, hogy a háztartások kevesebb rezsit kényszerüljenek elhasználni. Erre megoldás lehetett volna az épületek teljeskörű szigetelése, tetőcserék, korszerűbb fűtési rendszerek kiépítése, korszerűbb vezetékek telepítése. Lehetett volna napelemeket telepíteni minden olyan ingatlanra, ahol ez csak lehetséges. Lehetett volna szélerőműveket létesíteni, minél több helyre.

Így is lehetett volna cselekedni, ahelyett, hogy Magyarország teljes egészében az Orosz Föderációval és Vlagyimir Putyinnal kerüljön kitettségi viszonyba.

Lehetett volna, de nem így tették. Most ezt fogjuk megfizetni, duplán, triplán.